knjizara.com
Mesečeva palata

Pol Oster (autor)

Mesečeva palata
rasprodato

Autor cuvene Njujorske trilogije, objavljene i na srpskom jeziku (Geopoetika, 1998), predstavlja se Mesecevom palatom na jednako dobar, ako ne i kompleksniji nacin. Ovo je moderan americki roman sa elementima najbolje evropske knjizevne tradicije, istovremeno zabavno i ozbiljno intelektualno istrazivanje na temu prisustva i odsustva, roditelja i dece, ali i meditacija o sebi i drugima, o samoci i drustvu. Pisan je lucidno, misteriozno uz koriscenje iskustva trilerskog prosedea. Radnje su izmesane, a sa njima i vremena zbivanja. Lajtmotiv knjige, Mesec, pojavljuje se u raznim vidovima, pocev od covekovog iskrcavanja na njegovo tlo 1969. godine.

Likovi knjige lutaju mesecevim kraterima, zemaljskim pustinjama, ali i "kanjonima" njujorskog Menhetna. U ovom romanu Ostera vidimo kao americkog Evropljanina ili kao evropskog Amerikanca. I svakako, kao rasnog i vrhunskog svetskog pisca.

POL OSTER
Pol Oster (Paul Auster) je autor knjiga G. Vertigo, Levijatan, Njujorska trilogija i U zemlji poslednjih stvari. Napisao je i dve memoarske knjige, knjigu eseja Umetnost gladovanja kao i zbirku pesama Iscezavanja. Autor je scenarija za film Dim, koreditelj (sa Vejnom Vangom) filma Modri u licu i scenarista i reditelj filma Pandorina kutija. Njegove knjige prevedene su na dvadeset dva jezika. Zivi u Njujorku.


Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Geopoetika; 1999; Broširani povez; latinica; 20 cm; 268 str.; 86-83053-26-1;