knjizara.com
Lečiti neizlečivo, živeti bez psorijaze

Miodrag Milanović (autor)

Lečiti neizlečivo, živeti bez psorijaze
rasprodato

Dr Pero Višnjić (1935. Foča, Bosna i Hercegovina), specijalista je opšte medicine. Diplomirao je na Univerzitetu u Sarajevu; životni put ga je vodio, trbuhom za kruhom, od domova zdravlja u malim gradovima ondašnje Jugoslavije, gde je radio na određeno vreme, otvaranja ordinacije u Makarskoj, života u SAD, do – povratka u Beograd. U detinjstvu je patio od psorijaze, kožnog obolenja i, potaknut dostignućima tradicionalne, narodne medicine, rešio da se izleči sopstvenim snagama. To mu je pošlo za rukom. Krenuo je da l

eči druge sa toliko uspeha da se, polovinom osamdesetih godina prošlog veka, njegov melem i način lečenja pročuo diljem zemlje; iz inostranstva, mnogobrojni pojedinci i ustanove, postaju iznimno zainteresovani za njegov rad i preparate. U Makarskoj mu je zatvorena ordinacija, dr Višnjić odlazi u Beograd i, 1986. godine, Galenika je počela sa proizvodnjom popularnog Vipsogala. Poslednju deceniju prošlog veka, dr Pero Višnjić je proveo u SAD, odakle se vratio 2000.g. Danas ima ordinaciju na Savskom keju; hiljade pacijenata ovde dolazi a, doktor i dalje predano radi, sa dosta uspeha, na lečenju obolelih od psorijaze i drugih kožnih bolesti.
Da sam život piše uzbudljivije romane od pisaca, odavno je jasno. Život i rad dr Pere Višnjića to najbolje ilustruje. Kao dečak, samoinicijativno je počeo da proučava pouke narodne medicine, lekovito bilje i načine kako se spravljaju melemi. Bolovao je od psorijaze; pošto su mu rekli da je bolest neizlečiva, odlučio je sam sebi pomoći i, uspeo je! Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, specijalizovao opštu medicinu, otvorio ordinaciju u Makarskoj, krenuvši da, sa neverovatnim uspehom, leči ljude. Polovinom osamdesetih godina prošlog veka, njegovo ime se pročulo po celoj ondašnjoj Jugoslaviji; stizali su pozivi nevoljnika i iz inostranstva. Melem je, nakon niza peripetija, testiran; Galenika kreće u proizvodnju Vipsogala, najefikasnijeg, do tada stvorenog preparata za lečenje psorijaze. Devedesetih godina XX veka, dr Višnjić odlazi u SAD, patentira novi melem – vraća se 2000. godine, otvara ordinaciju u Beogradu, nastavljajući sa lečenjem kožnih bolesti.
U suštini, ova retko uspela biografska knjiga, rađena je dokumentarnom spisateljskom metodom – načinom jako popularnim među savremenom svetskom biografskom beletristikom – u Srbiji, gotovo potpuno zapostavljenom ili nepoznatom. Izuzetno dramaturški temperamentan, sa dosta šarma, ovaj metod obuhvata intervjue sa dr Višnjićem, njegova kazivanja, poglede i razmišljanja, reč stručnjaka, novinske članke, ispovesti pacijenata i stručnu sociološku kritiku. Svemu treba pridodati odlično odrađen ilustrativni deo knjige što izuzetno efektno zaokružuje pripovest o životu dr Pere Višnjića. Ovoj knjizi, vraćaćemo se puno puta – njen lajtmotiv je duboko human – glasi: nema predaje, nema nesavladivih prepreka! Odnosno, kako kažu naši stari – dok je sveta, biće i leka.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kožne bolesti
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Vandalija; 2013; latinica; 24 cm; 229 str.; 978-86-911149-4-7;