Lečiti neizlečivo, živeti bez psorijaze

Miodrag Milanović (autor)

Lečiti neizlečivo, živeti bez psorijaze

880 din

U korpu

Dr Pero Višnjić (1935. Foča, Bosna i Hercegovina), specijalista je opšte medicine. Diplomirao je na Univerzitetu u Sarajevu; životni put ga je vodio, trbuhom za kruhom, od domova zdravlja u malim gradovima ondašnje Jugoslavije, gde je radio na određeno vreme, otvaranja ordinacije u Makarskoj, života u SAD, do – povratka u Beograd. U detinjstvu je patio od psorijaze, kožnog obolenja i, potaknut dostignućima tradicionalne, narodne medicine, rešio da se izleči sopstvenim snagama. To mu je pošlo za rukom.

Krenuo je da leči druge sa toliko uspeha da se, polovinom osamdesetih godina prošlog veka, njegov melem i način lečenja pročuo diljem zemlje; iz inostranstva, mnogobrojni pojedinci i ustanove, postaju iznimno zainteresovani za njegov rad i preparate. U Makarskoj mu je zatvorena ordinacija, dr Višnjić odlazi u Beograd i, 1986. godine, Galenika je počela sa proizvodnjom popularnog Vipsogala. Poslednju deceniju prošlog veka, dr Pero Višnjić je proveo u SAD, odakle se vratio 2000.g. Danas ima ordinaciju na Savskom keju; hiljade pacijenata ovde dolazi a, doktor i dalje predano radi, sa dosta uspeha, na lečenju obolelih od psorijaze i drugih kožnih bolesti.
Da sam život piše uzbudljivije romane od pisaca, odavno je jasno. Život i rad dr Pere Višnjića to najbolje ilustruje. Kao dečak, samoinicijativno je počeo da proučava pouke narodne medicine, lekovito bilje i načine kako se spravljaju melemi. Bolovao je od psorijaze; pošto su mu rekli da je bolest neizlečiva, odlučio je sam sebi pomoći i, uspeo je! Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, specijalizovao opštu medicinu, otvorio ordinaciju u Makarskoj, krenuvši da, sa neverovatnim uspehom, leči ljude. Polovinom osamdesetih godina prošlog veka, njegovo ime se pročulo po celoj ondašnjoj Jugoslaviji; stizali su pozivi nevoljnika i iz inostranstva. Melem je, nakon niza peripetija, testiran; Galenika kreće u proizvodnju Vipsogala, najefikasnijeg, do tada stvorenog preparata za lečenje psorijaze. Devedesetih godina XX veka, dr Višnjić odlazi u SAD, patentira novi melem – vraća se 2000. godine, otvara ordinaciju u Beogradu, nastavljajući sa lečenjem kožnih bolesti.
U suštini, ova retko uspela biografska knjiga, rađena je dokumentarnom spisateljskom metodom – načinom jako popularnim među savremenom svetskom biografskom beletristikom – u Srbiji, gotovo potpuno zapostavljenom ili nepoznatom. Izuzetno dramaturški temperamentan, sa dosta šarma, ovaj metod obuhvata intervjue sa dr Višnjićem, njegova kazivanja, poglede i razmišljanja, reč stručnjaka, novinske članke, ispovesti pacijenata i stručnu sociološku kritiku. Svemu treba pridodati odlično odrađen ilustrativni deo knjige što izuzetno efektno zaokružuje pripovest o životu dr Pere Višnjića. Ovoj knjizi, vraćaćemo se puno puta – njen lajtmotiv je duboko human – glasi: nema predaje, nema nesavladivih prepreka! Odnosno, kako kažu naši stari – dok je sveta, biće i leka.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kožne bolesti
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Vandalija; 2013; latinica; 24 cm; 229 str.; 978-86-911149-4-7;