knjizara.com
Kratka istorija satiranja

Dragoslav Mihailović (autor)

Kratka istorija satiranja
495 din
U korpu

Dragoslav Mihailović, jedan od najuglednijih i najčitanijih savremenih srpskih pisaca, u studiji Kratka istorija satiranja, ponovo se vratio poznatoj, pa i ličnoj temi, stradanju tzv. informbirovaca, koje bez sumnje baca više nego veliku etičku senku na Titov jugoslovenski put u vreme hladnog rata. To Mihailovićevo delo autentičnim svedočenjima i eksluzivnim dokumentima upotpunjuje sliku naše tragične novije istorije, ali bi ujedno moglo biti i odgovor na jednu rečenicu, koja je pokušaj da se sve opravda na nesrećan i nehuman način: „Da nije bilo Golog otoka, cela bi Jugoslavija postala Goli otok.”
Mihailović

nas podseća na to kako je moguće uopšte svedočiti i prikazati užasno ponižavajuće stradanje hiljada nevinih ljudi u vreme kada su više nego brižljivo uništavani svi tragovi tog političkog zločina. Čak je i zvanična istoriografija cinično prekrajala istoriju, stvarajući klimu ravnodušnosti prema golotočkim žrtvama.
Uostalom, da je reč o zločinima u Titovoj Jugoslaviji, koji baš ne zaostaju za političkim zločinima u istoriji sveta poznatim kao holokaust i gulag, progovorio je Nikola Rot iz Rume u knjizi Jaše Almulija Ostali su živi (takođe, izdanje Zavoda za udžbenike). On koji je preživeo Aušvic, da bi posle 1948. dopao i Golog otoka, nedvosmisleno je rekao da je u pogledu psihičkog zlostavljanja zatvorenika Goli otok bio gori od Aušvica.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Goli otok
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Zavod za udžbenike - Beograd; 2015; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 170 str.; 978-86-519-1973-5;