knjizara.com
Informbiro i JNA
zbornik dokumenata

Informbiro i JNA
1980 din
Stara cena: 2200 din
U korpu

Sukob Jugoslavije i Informbiroa nikada nije prestajao da budi interesovanje naučne, stručne, političke i šire društvene javnosti. Budući da su arhivski izvori dugo bili nedostupni, mnogi aspekti IB ostali su do danas nepoznanica. Uvid u građu Vojnog arhiva otvorio je mogućnosti za šire proučavanje ove teme. Objavljivanje ovog zbornika dokumenata najbolji je doprinos toj ideji jer omogućava čitaocu da sam sklapa sliku i zaključuje o vremenu, događajima i ljudima.
Da bi se lakše sagledali glavni pravci istraživanja, autori su građu podelili u četiri tematske celine, u kojima su dokumenta predstavljena u hronološkom nizu. Prva celina, „Part

ija između Tita i Staljina“, obuhvata rad Partije u vojsci i njeno angažovanje tokom sukoba sa zemljama IB. Drugu celinu, „Stanje u graničnom regionu – ni rat ni mir“, čine dokumenta koja svedoče o neposrednom dodiru u kojem su izbijali sva nepomirljivost i oštrina sukoba, ako se izuzme stradalništvo po jugoslovenskim gulazima. Treća, najobimnija celina, „Odbrambene pripreme“, sadrži 104 dokumenta sa sastanaka najvišeg državnog i vojnog vrha, dok u četvrtoj celini, „Izazovi normalizacije odnosa“, preovlađuju dokumenti o delatnosti Partije u vojsci.
U knjizi Inform?iro i JNA sabrano je 156 originalnih dokumenata, kojima prethodi studijski uvod u kojem autori ukazuju na ključne tačke jugoslovenskog sukoba sa zemljama IB i podrobnije predstavljaju značaj dokumenata, olakšavajući time njihovo praćenje.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Goli otok
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Službeni glasnik; 2015; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 783 str.; 978-86-519-1607-9;