knjizara.com
Goli otok: istorija

Martin Previšić (autor)

Goli otok: istorija
1620 din
Stara cena: 1800 din
U korpu

Knjiga „Goli otok - istorija“ Martina Previšića prva je celovita studija logora na Golom otoku koja se temelji na mnogobrojnim dokumentima iz Udbinih arhiva kao i nizu svedočanstava bivših logoraša. Analizirajući kompleksni sistem logora za internaciju ibeovaca, Previšić je uspeo spojiti naučnu preciznost istoričara s talentom pripovedača, osećajem za pojedinca i njegove dileme, izazove vremena i tragediju ideologije. Potresna svedočanstva logoraša vode čitaoca kroz golootočku priču,smeštaju se u kontekst i vreme bacajući novo svetlo na prelomne događaje započete Rezolucijom Informbiroa 1948.
Previšić je prvi aut

or koji je koristio bogate i tek sada dostupne arhivske zbirke u Zagrebu i Beogradu kako bi, pored mnoštva intervjua koje je obavio s bivšim logorašima, došao do precizne i zaokružene slike o Golom otoku. Detaljno je prikazano na koji način je logor funkcinisao, kao i smisao i kontekst u kojem je otvoren i zatvoren, a opisano je, takođe, kako se njegov efekat produžio i nakon zatvaranja, i to za pojedinca kao i za tadašnje jugoslavensko društvo.
Martin Previšić je čitavu priču o Golom otoku podigao na jednu novu razinu. Ovu knjigu krase vrline koje prevazilaze korišćenje novih izvora,, a to je snažan autorski pečat.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Goli otok
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Vukotić media; 2. izdanje, 2023; Broširani povez; latinica; 20 cm; 636 str.; 978-86-81510-53-7;