knjizara.com
Goli otok - knjiga četvrta

Dragoslav Mihailović (autor)

Goli otok - knjiga četvrta
1188 din
Stara cena: 1320 din
U korpu

I u ovoj, četvrtoj knjizi, glavno težište je na autentičnim i potresnim ispovestima golootočkih zatočenika (Fedor Miša Pifat i Alfred Pal) koje se čitaju kao izvanredna dokumentarna proza.. U drugom delu (Prilozi) Mihailović nam dokumentuje svoju borbu da se istina o Golom otoku i njegovim žrtvama rehabilituje.
„Čitavu sedmu deceniju XX veka proveo sam u teškom razmišljanju šta da radim sa, javnosti nedovoljno poznatom, pojavom zvanom Goli otok. Strašno me je u

znemiravalo što se o Golom otoku piše – neću da kažem neodgovorno, nego ponekad i s iskrenim uverenjem – da je takav tragičan događaj bio potreban, jer je Tito njime nešto u tadašnjoj Jugoslaviji, kao, spasao. Ja, međutim, takvo pisanje nikad nisam drukčije ocenjivao nego kao udbaško. U mome razmišljanju, koje nije bilo za javnost, pomagali su mi i neki prijatelji, kakav je, recimo, bio Borislav Mihajlović Mihiz. Ali i oni su umeli da greše.
I tako sam počeo da vodim pripremne razgovore s pojedinim ljudima, koji su se sastojali u tome da treba da razgovaramo o Golom otoku, i to za javnost i potpuno otvoreno. Nailazim pritom na velika odbijanja, motivisana uglavnom strahom. Ali nekoliko mojih dobrih prijatelja je najzad pristalo. I pod sam kraj 1978. počinjem da radim.
U tom trenutku ja, naravno, ne mogu da znam da će oktobra 1979. Udba doneti odluku kojom me stavlja na listu za nekakvu operaciju „Munja“, koju ću, kad joj juna 2001. u svom policijskom dosjeu nađem rešenje, pro­tumačiti kao pripremu za likvidaciju. Naravno da nitkovska organizacija to zatim neće voleti da prizna“.
Dragoslav Mihailović

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Goli otok
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Službeni glasnik; 2019; Tvrd povez; ćirilica; 20 cm; 456 str.; 978-86-519-0873-9;