knjizara.com
Komentar Zakona o javnim nabavkama

Vladimir Kozar (autor)

Komentar Zakona o javnim nabavkama
4400 din
U korpu

Zakon o izmenama Zakona o javnim nabavkama objavljen je u „Službenom gla­sniku RS”, broj 92/23 od 27.10.2023. godine, a primena počinje od 1. januara 2024. godine. Osnovni razlog za donošenje ovog Zakona je povećanje efikasnosti i transparentnosti postupaka javnih nabavki, kao i povećanje tržišne konkurencije u postupcima javnih nabavki.
Pored ostalog izmenama se u zakon uvodi načelo zaštite životne sredine, koje će doprineti povećanju broja zelenih javnih nabavki.
Očekuje se da donete izmene omoguće veći stepen pravne zaštite učesnika u postupcima javnih nabavki i veću kontrolu naručilaca prilikom sprovođenja postupka javne nabavke.
Novine u zakonu, pore

d ostalog, odnose se na: obavezu podnošenja i razmene podnesaka u postupku zaštite prava isključivo elektronskim putem; primenu kriterijuma za dodelu ugovora koji nije zasnovan samo na ceni već i na ekonomski najpovoljnijoj ponudi; izmenu i brisanje pojedinih prekršaja naručilaca, kao i uvođenje novih; uvođenje odredbe kojom je propisan rok u kojem je naručilac dužan da donese odluku o obustavi postupka javne nabavke; donošenje podzakonskog akta kojim se uređuje vršenje nadzora nad izvršenjem ugovora; formiranje nove baze podataka o svim zaključenim ugovorima koja sadrži i podatke o ugovorima/narudžbenicama... i mnoge druge novine.
U skladu sa navedenim priredili smo NOVO IZDANJE KOMENTARA zakona o javnim nabavkama („Službeni glasnik RS”, broj 91/19 i 92/23) u kome je autor, pored detaljnog komentara svih članova zakona, dao i komparativan prikaz odredaba zakona u odnosu na odredbe do sada važećeg zakona, kao i izvode i prikaze odredaba drugih zakona koji se integralno primenjuju sa ZJN (Zakon o obligacionim odnosima, Zakon o parničnom postupku, Zakon o izvršenju i obezbeđenju, Zakon o odgovornosti pravnih lica za krivična dela, Zakon o zaštiti uzbunjivača, Zakona o opšem upravnom postupku i upravnim sporovima, itd.)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Javna nabavka
Ostali naslovi iz oblasti: Zakoni

Izdavač: Poslovni biro; 2023; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 651 str.; 978-86-7889-728-3;