Književna radionica izgnanstva Miloša Crnjanskog

1940-1965

Mirjana Popović-Radović (autor)

Književna radionica izgnanstva Miloša Crnjanskog

rasprodato

Na neuobičajen, nežan i novi način, Mirjana Popović Radović otvara tajne sveske godina koje je Crnjanski proveo u Londonu. Autorka rekonstruiše fotografije, vivisecira snove, proučava beline između redova i u objavljenim delima jednog od naših najvećih pisaca, ali i na neobjavljenim stranicama ili na ceduljama koje su sačuvali sudbina, slučaj komedijant ili sam Crnjanski.

Obimna i inspirativna građa kojom se autorka bavi, strukturisana je u pet odeljaka, u kojima rekonstruše prostore i mesta književne radionice Crnjanskog u Londonu, vreme njegovih spisateljskih i suštinskih metamorfoza, kao i njegove epistole iz inostranstva, fotografije kao ključeve sećanja, započete i nedovršene rukopise, govor autentičnosti samog Crnjanskog i njegove sudbine.

Tokom 25 godina dugog izgnanstva u Londonu, Crnjanskom se njegov maternji jezik preobratio u unutarnji zvuk sopstvenog zavičaja. To je bio razlog da je njegova književna radionica u izgnanstvu postajala i svedočanstvo o egzistenciji samog stvaraoca, ali i o mogućnostima prerušavanja autentičnih izraza u jeziku i pismu...

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Crnjanski
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2003; ćirilica; 21 cm; 228 str.; 86-7639-747-3;