knjizara.com
Mitološki rečnik biljnog sveta
Mitske priče o bilju

Mirjana Popović-Radović (autor)

Mitološki rečnik biljnog sveta
rasprodato

Neosporno je da biljni svet predstavlja, u stvari, jedini živi “mitološki materijal” koji trajesve do današnjih dana. Ukupna egzistencija biljaka i njihov svet tišine može se neposrednoposmatrati i danas kao i ranije, odgonetati semantika njihovog opstanka kroz vekove.Biljke su, ne bez razloga, oduvek povezivane i sa fenomenom čuda koje je i samo postalopredmet filozofskih promišljanja, kao i duga, bez obzira na sva naučna objašnjavanjanjenog pojavljivanja. Knjige su o tome napisane.
O božanskom zaveštanju u biljkama i drveću, dolazilo se jedino objedinjavanjem saznanjaviše istorijskih nauka, kao što je etimologija, semiologija, genealogija, mitologija pa inaratalogija.
Knjiga sadrži

poglavlja: Poreklo mitologije bilja (Rečnik imena ženskih božanstavamitologije Prirode, Rečnik svetkovina plodnosti, Kićenje cvećem, Rečnik sakralnog drveća,Kult svetog sakralnog drveća i svetih biljaka, Biljke mitskih bića – vila i patuljaka); Svetastabla – Mitske priče o drveću; Mitske priče o sakralnom cveću i biljkama

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Mitologija , Narodna verovanja , Biljke , Narodni običaji i verovanja
Ostali naslovi iz oblasti: Antropologija

Izdavač: Građevinska knjiga; 2010; Tvrd povez; latinica; 24 cm; 302 str.; 978-86-395-0613-1;