knjizara.com
Internet stvari: upoznavanje sa PIC mikrokontrolerima

Dogan Ibrahim (autor)

Internet stvari: upoznavanje sa PIC mikrokontrolerima
rasprodato

Internet stvari (IoT) je novi koncept pametne automatizacije i pametnog nadgledanja uz pomoć Interneta kao medija komunikacije. “Stvari” u IoT (The Internet of Things) se obično odnose na uređaje koji imaju jedinstvene identifikatore povezane sa Internetom za međusobnu razmenu informacija. Takvi uređaji imaju senzore i/ili aktuatore koji se mogu koristiti za prikupljanje podataka o njihovim okruženjima, kao i za nadgledanje i kontrolisanje istih. Prikupljeni podaci se mogu obraditi lokalno i mogu biti poslati na centralizovane servere ili oblak radi čuvanja i obrade na daljinu. Na primer,

mali uređaji veličine kutije šibica mogu biti korišćeni za prikupljanje podataka o temperaturi, relativnoj vlažnosti i atmosferskom pritisku. Ovi podaci se mogu slati i čuvati u oblaku. Svako ko ima mobilni uređaj može da pristupi ovim podacima i da ih prati u bilo kom trenutku i bilo gde na Zemlji gde postoji Internet veza. Pored toga, korisnici mogu, na primer, da podese centralno grejanje na daljinu pomoću svojih mobilnih uređaja i da pristupe oblaku.
Ova knjiga je namenjena studentima, inženjerima za projektovanje i hobistima koji žele da saznaju više o gradivnim blokovima IoT sistema, kao i da nauče kako da podese IoT sistem pomoću ovih blokova. Ova knjiga je napisana pod pretpostavkom da je čitalac pohađao kurs o digitalnom logičkom dizajnu i da je pisao programe pomoću najmanje jednog programskog jezika visokog nivoa. Poznavanje programskog jezika C će biti vrlo korisno. Takođe, poznavanje barem jednog člana PIC serije mikrokontrolera (npr. PIC16 ili PIC18) će biti prednost. Poznavanje asemblerskog jezika programiranja nije neophodno jer se svi projekti u knjizi zasnivaju na C jeziku. Ako ste totalni početnik u programiranju i dalje možete da koristite knjigu, ali se savetuje da prvo proučite knjige o mikrokontrolerima za početnike.


Ostali naslovi iz oblasti: Internet, mreže

Izdavač: Agencija EHO; 2016; Broširani povez; latinica; 24 cm; 257 str.; 978-86-80134-05-5;