knjizara.com
Crkva i tajna služba
zbornik

Miša Đurković (autor)

Crkva i tajna služba
najavljeno

Izlaganja sa dva prošlogodišnja skupa o položaju Srpske pravoslavne crkve danas i o ulozi tajnih službi u demokratskim društvima.
Kako se SPC snalazi u novim uslovima delovanja u društvu, kako se snalazi sa novim temama i kako reaguje na izazove u društvu? Tokom poslednjih trideset godina velike teme poput položaja srpskih zemalja, odbrane Kosmeta, očuvanja identiteta, dopunjene su pitanjima bioetike, položaja porodice, pitanjem odnosa SPC prema transplantaciji organa npr, statusu embriona ili vakcinama. To su sve teme koje zanimaju vernike, a gde Crkva najčešće nije imala jasan i definisan stav.
Gde je granica delovanja službi? Gde je granic

a neophodne civilne kontrole službe? Šta je sa pitanjima šverca? Da li službe mogu i smeju u demokratijama da imaju svoje ljude, novinare, medije, političare?
Nema ozbiljne države bez ozbiljne službe, bar jedne, a obično ih bude i više. Kad god se setite najvažnijih imena ili najjačih službi današnjice, po pravilu su to službe demokratskih država. Dakle, nije slučajno da postoji ozbiljna korelacija između demokratskih država i jakih službi, jer ne postoji ozbiljna pluralna demokratija ako ne postoji ozbiljan bezbednosni sistem i kontraobaveštajni sistem koji može da je čuva. U tom smislu je važno istražiti kako ovi sistemi funkcionišu u razvijenim zemljama, pre svega u demokratskim državama.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srpska pravoslavna crkva
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Filip Višnjić; 2021; Broširani povez; ćirilica; 22 cm; 143 str.; 978-86-6309-055-2;