knjizara.com
Pitanje kalendara u svetlosti predanja Srpske pravoslavne crkve

Miloš Milovanović (autor)

Pitanje kalendara u svetlosti predanja Srpske pravoslavne crkve
3080 din
U korpu

Stojeći pred pitanjem kalendara, nalazimo se u nedoumici odakle početi. Čovek i vreme zaista su do te mere nerazdvojno vezani da se javlja dilema da li je vreme ljudski pojam ili je čovek vremenski. Oboje su zatečeni u nepreglednoj mreži života i smrti, u koju da li su se upleli po slobodnoj volji ili po nužnosti zbivanja nije baš sasvim svejedno. Vaskrsenjem Hristovim vreme nije uklonjeno i s pravom verujemo da neće biti uklonjeno ni po sveopštem vaskrsenju [Berđajev, glava 4; Cullmann, strane 45-50]. Tavorska svetlost razotkriva vremensku okosnicu stvarnosti ustanovljenu preobražajem prirode u ličnosti Bogočoveka [Milovanović & Milićević, strane 277-280]. U Crkvi nakon Ped

esetnice, vreme predstavlja iskustvo svetih tajni tj. liturgičko vreme čiji je prauzor večnost [Kalokyris]. Ono nastupa u prisnoj vezi sa ličnostima izražavajući njihovo stremljenje Božanstvu koje Sveti Duh svedoči svojim prisustvom [Loski, glava 8]. Reči iz Otkrovenja Jovanovog [glava 10, stih 6] kako vremena već neće biti odnose se na prevladavanje smrtnosti, ali se značaj ovog pojma time ne iscrpljuje.
Liturgički kontekst predstavlja osnov na kom gradimo razmatranja u ovom radu. On objedinjuje brojne aspekte koji se – bilo da su naučni, istorijski ili pak dogmatsko-teološki i kulturološki – zasebno gube u jednostranosti pristupa problemu čija ga sveobuhvatnost svrstava među najsloženije ikada razmatrane. Svaki pokušaj da se pitanje kalendara ograniči neminovno vodi previđanju fenomena i njegovom svođenju na pojmovni okvir koji mu uskraćuje iskonski značaj. Bogoslužbena svest je, međutim, u razmatranju kalendarskog pitanja redovno izostajala, čime je ono postavljano kao naučno, kulturno, pa čak i ideološko ili nacionalno odbijajući da mu se prizna kompleksna priroda koju smatramo definicionim svojstvom. Takvo stanje stvari je za posledicu imalo usvajanje novog stila čijih smo gorkih plodova svakodnevni svedoci.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Srpska pravoslavna crkva
Ostali naslovi iz oblasti: Pravoslavlje

Izdavač: Metaphysica; 2021; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 252 str.; 978-86-7884-237-5;