knjizara.com
Stradanje Srpske pravoslavne crkve u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj
Suffering of the Serbian Orthodox Church in the Independent State of Croatia

Jovan Mirković (autor)

Stradanje Srpske pravoslavne crkve u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj
7920 din
U korpu

U Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, od 1941. do 1945. godine, Srpska pravoslavna crkva, njeno sveštenstvo i srpski narod doživeli su golgotu biblijskih razmera.
- Iscrpni tekstovi u knjizi praćeni su sa 900 dokumentarnih fotografija koje prikazuju srušene, polusrušene i popaljene crkve, kapele, jame, zgarišta.
- Knjiga donosi biografije 171 srpskog sveštenika, koje su ustaše ubili u njihovim domovima, crkvama ili u gospićkim i jasenovačkim logorima. Opisani su i načini umorstva pojedinih sveštenika i episkopa i brojniprimeri brutalnog zatiranja svešteničkih porodica.
- Srušeno je oko 450 srpskih crkava, a oko 800 opustošeno i oštećeno. Mnoge crkve bile s

u stratišta gde su ustaše masovno ubijali Srbe –uništenje srpskog naroda predstavljalo je glavni zadatak svih oružanih formacija hrvatske države i njenog državnog aparata.
- Fotografije i faksimili dokumenata o saradnji Rimokatoličke crkve sa ustaškim režimom svedoče da su katolički sveštenici, u mnogim slučajevima, bili inspiratori ili direktni izvršioci zločina nad srpskim narodom.
- Episkopat Rimokatoličke crkve, na čelu sa nadbiskupom Stepincem, nije nikad otvoreno osudio zločine nad srpskim narodom, niti se javno distancirao od zločinačkog delovanja hrvatske države i njenih struktura u periodu od 1941. do 1945.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Nezavisna država Hrvatska , Srpska pravoslavna crkva
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Svet knjige; 2016; Tvrd povez; ćirilica; 29 cm; 621 str.; 978-86-7396-580-2;