knjizara.com
Četiri revolucije : Evropa i svet 1774-1799

Miloš Ković (autor)

Četiri revolucije : Evropa i svet 1774-1799
1320 din
U korpu

Studija ČETIRI REVOLUCIJE: EVROPA I SVET 1774–1799. istražuje jedan od najuzbudljivijih perioda ljudske istorije, period s kraja XVIII veka, a u tih nekoliko grozničavih decenija napredak naše vrste dosegao je neslućene razmere, kako na duhovnom, tako i na materijalnom planu.
Naime, u vremenu između 1774. i 1799. godine nastao je zapravo svet u kojem danas živimo. Epohu čiji su ideali bili tradicija, stalnost i stabilnost, tada je zamenilo doba modernosti, promenljivosti i pokreta. Četiri revolucije promenile su lice naše planete. Intelektual

na revolucija, sa središtem u prosvetiteljstvu, uspostavila je naučne, političke i kulturne standarde koji i danas obavezuju veliki deo sveta. Industrijska revolucija, po svojim posledicama najdublja, promenila je doslovno svaki segment ljudskih života, od društvenih i ekonomskih struktura do svakodnevnih rutina. Američka revolucija po prvi put je u delo sprovela ideale prosvetiteljstva, pri čemu je dobila pravo značenje tek sa protokom vremena i pretvaranjem SAD u veliku silu koja će celom svetu nametati svoju hegemoniju. U Francuskoj revoluciji postavljena su ključna pitanja današnjice, nastale su moderne ideologije, ostvareni su i pogaženi ideali ličnih i kolektivnih ljudskih prava, najavljene su diktature i totalni ratovi našeg doba.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Istorija Evrope
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Filip Višnjić; 2021; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 260 str.; 978-86-6309-260-0;