knjizara.com
Potop
Veliki rat i prekrajanje svetskog poretka 1916-1931

Adam Tuz (autor)

Potop
2992 din
Stara cena: 3520 din
U korpu

Veliki rat je značajno uzdrmao ekonomije mnogih zemalja, utičući na neviđene promene u socijalnom i industrijskom poretku, izazivajući posledice svetskih razmera i dovodeći u pitanje položaj do tada vodećih svetskih sila.
U jeku Velikog rata, sa milionima mrtvih i bez nagoveštaja kraja sukoba, nacije širom sveta počinju da posustaju. Svetski centri industrije i kapitala koji su se nalazili u Evropi, gube svoje pozicije, koje zauzimaju Sjedinjene Države. Dolazi do nove raspodele svetske moći i uticaja, tako da Amerika postaje svetski ekonomski lider od koga su zavisile evropske privrede.
Vek kasni

je, Adam Tuz preispituje ovo vreme “seizmičkih poremećaja” u istoriji, dovodec´i u pitanje postojec´i narativ o Velikom ratu i njegovim dalekosežnim posledicama. Od dana kada su Sjedinjene Države ušle u rat 1917. godine, pa sve do ivice globalne finansijske propasti, Tuz oslikava promene u svetu, nastale pod uticajem američke ekonomske i vojne sile, kao i načine na koje su se države suočile sa američkim preuzimanjem uloge vodeće svetske sile, uključujuc´i i skretanje u fašizam. Ovo je delo velike originalnosti koje c´e u osnovi promeniti način na koji posmatramo nasleđe Prvog svetskog rata.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Istorija Evrope , Prvi svetski rat
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Clio; 2019; Tvrd povez; latinica; 16x24 cm; 620 str.; 978-86-7102-618-5;