knjizara.com
CORINE kartiranje zemljišnog pokrivača u Srbiji

Dragutin Protić, Ivan Nestorov (autor)

CORINE kartiranje zemljišnog pokrivača u Srbiji
1815 din
U korpu

Inventar zemljišnog pokrivača postaje sve značajnija informacija u vremenu u kome se naglo podiže svest o ograničenosti životne sredine i prirodnih resursa. U praktičnom smislu on podrazumeva kartiranje prethodno definisanih klasa zemljišnog pokrivača. Tematska tačnost kartografskih podataka obezbeđuje kvalitet i pouzdanost informacija o zemljišnom pokrivaču.
Među brojnim inicijativama za obezbeđivanje ovakvih informacija, CORINE projekat se izdvaja po svojoj metodologiji koja obezbeđuje dovoljnu sveobuhvatnost i konzistentnost na prostoru država evropskog kontinenta. CORINE metodolog

ija definiše jedinstvenu nomenklaturu i definiciju klasa zemljišnog pokrivača, kao i način njihovog kartiranja. Projekat kartiranja zemljišnog pokrivača ima za cilj da kroz CORINE baze podataka o zemljišnom pokrivaču (CLC) obezbedi konzistentne lokalizovane geografske informacije o zemljišnom pokrivaču evropskih zemalja.
Implementacija CLC2000/CLC90 projekta u Srbiji počela je 1. jula 2005. godine i završena 15. oktobra 2006. godine. Kao rezultat, dobijeni su sledeći proizvodi na nacionalnom nivou: ortorektifikovani snimci za referentnu godinu 2000. (IMGE2000), ortorektifikovani snimci za referentnu godinu 1990. (IMAGE90), nacionalna CLC2000 baza podataka, nacionalna CLC90 baza podataka, nacionalna baza podataka o CLC promenama, nacionalni IMAGE&CLC2000 metapodaci.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Životna sredina , Kartografija
Ostali naslovi iz oblasti: Građevinarstvo

Izdavač: Građevinska knjiga; 2009; Tvrd povez; latinica; 25 cm; 180 str.; 978-86-395-0603-2;