knjizara.com
Zemlja i ljudi
iz istorije životne sredine Zapadnog Balkana

Jelena Mrgić (autor)

Zemlja i ljudi
1485 din
Stara cena: 1650 din
U korpu

Ova knjiga vodi čitaoce na putovanje kroz prošle stvarnosti društava i kultura, staleški i klasno uređenih, kroz njihova različita poimanja i doživljaje Prirode i životne sredine. Zajednički imenitelj jeste njihov život „od zemlje, i na zemlji” – njihova borba za preživljavanje u uslovima vremenskih i klimatskih stresova, političkih i egzistencijalnih, te i ekoloških kriza. Pored tradicionalnih istorijskih izvora, knjiga obiluje svedočanstvima putopisaca, filozofa, književnika, zahvatajući širok period predindustrijske društveno-ekonomske istorije. Kao i sve druge, i ova

istorija odvijala se u određenom prostornom kontekstu i ne može se shvatiti niti proučavati bez dobrog poznavanja prirodne sredine. Svako doba imalo je svoje izlive „nervoze”, tako da se savremena zabrinutost o globalnoj ekološkoj krizi ne može do kraja spoznati ukoliko se ne prouče krize koje su joj prethodile.
Obrazovana na medijevističkim temama i izvorima, dr Jelena Mrgić je s vremenom svoja istraživanja proširila i na period moderne istorije, birajući teme koje je moguće posmatrati kroz više epoha. Ovde je čitaocu pružila sintezu svojih istraživanja, koja predstavlja i podsticaj drugim istraživačima. Srpskoj istoriografiji treba što više ovakvih istorija tla kako bi se otvorio čitav niz tema koje tek treba istražiti. (Iz recenzije Prof. Siniše Mišića)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Životna sredina , Srednji vek , Balkan
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Evoluta; 2013; Broširani povez; latinica; 24 cm; 158 str.; 978-86-82937-13-5;