knjizara.com
Balkan 1804.-1999.

Miša Gleni (autor)

Balkan 1804.-1999.
rasprodato

Ovaj pažljivo sačinjen pregled istorije Balkana od početka devetnaestog do kraja dvadesetog veka, koji nam stiže u pravi čas od autora Miše Glenija, čitaocu pruža osnovu neophodnu za razumevanje užasnih događaja koji su se nedavno zbili na ovom, ratovima razdiranom području. Nijedna druga knjiga ne pokriva čitavu oblast, ne zadire duboko u korene nasilja na Balkanu i ne nastoji da objasni poreklo moderne Srbije, Hrvatske, Bosne, Grčke, Bugarske, Rumunije i Albanije kao sto je to slučaj sa ovom knjigom Miše Glenija. Čitalac ce sa

zanimanjem pratiti autorov prikaz poslednjeg veka otomanske vlasti, složenog i živopisnog razdoblja od suštinskog značaja za razumevanje današnjih sukoba.
On čitaocima daje pronicljiv i odmeren opis svake nacionalne grupe i njene borbe za vlastitu državu na Balkanu, uverljivo dočaravajući kulture različitih naroda. Osim toga Gleni se osvrće i na uticaje velikih sila, koje su preko svojih neupućenih diplomata potpirivale takozvane iskonske mržnje i plemenska rivalstva, stvarale države, preseljavale stanovništva i menjale granice - sa smrtonosnim posledicama.


Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Samizdat B92; 2001; Broširani povez; latinica; 22 cm; 724 str.;