knjizara.com
Mekmafija - kriminal bez granica

Miša Gleni (autor)

Mekmafija - kriminal bez granica
rasprodato

Ovo je uzbudljiva i značajna knjiga u kojoj nas Miša Gleni vodi na put kroz novi svet međunarodnog organizovanog kriminala. Tri godine je beležio iskaze krijumčara oružja u Ukrajini, perača novca u Dubaiju, narkodilera u Kanadi, sajber-kriminalaca u Brazilu, reketaša u Japanu i mnogih drugih – od “kavijarske mafije” u Kazahstanu do razvijene trgovine marihuanom u Britanskoj Kolumbiji, u Kanadi tragom rastućeg organizovanog kriminala – od trgovine ljudima u metežu postkomunističke Bugarske, do sračunatih internet prevara u Nigeriji. Na Balkanu se osvrć

e na akutne probleme i daje portrete: Stanka Subotića Caneta – jednog od najbogatijih biznismena na Balkanu, Vladimira "Vanje" Bokana – rodonačelnika krijumčarenja cigareta na Balkanu, Željka Ražnatovića Arkana i njegovih ’’Tigrova’’, do pristalica Mila Đukanovića, koji je Crnoj Gori doneo nezavisnost i takse od tranzita cigareta, kao i mnogih drugih. Balkan je tranzitna zona za ilegalnu robu i usluge iz čitavog sveta. Ta roba i usluge traže svoje tržište, a to je, najčešće, Evropska unija. Droga, žene, ilegalna radna snaga, cigarete – sve to prelazi preko Balkana. Trgovina cigaretama posebno ga je zaintrigirala, jer su jeftine cigarete koje su se prodavale, recimo, u Londonu finansirale paravojne jedinice koje su se sukobljavale na jugoistoku Evrope.
Gleni je shvatio da je to samo vrh ledenog brega, ogromne paralelne globalne ekonomije, i pratio je niti koje su ga sa Balkana odvele širom sveta.
Istražujući taj tamni vilajet, razgovarao je sa mnogo gangstera, policajaca i žrtava organizovanog kriminala, i istovremeno proučavao ilegalno tržište na pet kontinenata i ogromnu tražnju koja vlada za drogom, prostitutkama, nelegalnom radnom snagom i oružjem.
Putovanje počinje jednim užasnim, neobjašnjivim ubistvom u Engleskoj i pretapa se u priče, često jezive, ponekad nadahnute, obično bizarne, a na momente duhovite. Međutim, ova knjiga kao celina daje nam upečatljivu sliku "ekonomije u senci" koja se razvila toliko brzo da sada možda učestvuje i sa 20% u ukupnom svetskom dohotku.

Iako je često tema senzacionalističkog novinarstva i tabloida, organizovani kriminal se tiho uvukao i u naše živote na načine kojih nismo ni svesni. Ova uzbudljiva knjiga otkriva prirodu kriminala u današnjem svetu i nudi dublji uvid u mane globalizacije, gde je granica između legalnog i nelegalnog sve samo ne jasna.
’’Mekmafija’’ u raznim delovima sveta otkriva mrežu kriminala, politike i novca čija je isprepletanost i međuzavisnost poprimila sasvim novu formu u odnosu na onu iz osamdesetih godina prošlog veka. Ukazuje se na to da konvencionalne metode više nisu prikladne u rešavanju problema čiji koreni leže u globalnom siromaštvu i sve većem jazu između bogatih i siromašnih.

........................................................................................................................

Miša Gleni je istaknuti novinar i istoričar.
Kao dopisnik Guardiana i BBC-ja iz srednje Evrope, izveštavao je o padu komunizma i ratovima u bivšoj Jugoslaviji. Dobitnik je više nagrada, među kojima je i Sony nagrada za doprinos elektronskom novinarstvu, za izveštavanje o Jugoslaviji. Napisao je tri knjige o Istočnoj Evropi i Balkanu (na srpskom jeziku su objavljene u izdanju Samizdata B92 - ’’Pad Jugoslavije’’ i ’’Balkan između 1804 i 1999’’) i redovno ga konsultuju vlade evropskih država i SAD u vezi sa političkim pitanjima regiona. Tokom krize i raspada jugoslovenske državne zajednice radio je kao izvještač BBC-jevog svetskog servisa iz Centralne Evrope. Knjiga ’’Pad Jugoslavije’’ donela mu je reputaciju kompetentnog poznavaoca te slojevite problematike. Njegova knjiga o Balkanu, ujedno predstavlja, pored nastojanja da vanbalkanskom svetu i okruženju približi i objasni Balkan u širem kontekstu, i vredan doprinos proučavanju Balkana, država i naroda koji tu žive.
Tri godine je vodio NVO i pomagao u projektima za obnovu Srbije, Makedonije i Kosova. Živi u Londonu.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Organizovani kriminal , Međunarodni kriminalitet , Kriminologija , Kriminalistika
Ostali naslovi iz oblasti: Politika

Izdavač: Samizdat B92; 2008; Broširani povez; latinica; 22 cm; 362 str.; 978-86-7963-318-7;