knjizara.com
Arčibald Rajs: Srbi o Rajsu

Rodolf Arčibald Rajs (autor)

Arčibald Rajs: Srbi o Rajsu
rasprodato

U petom tomu Izabranih dela, koji nosi naslov Srbi o Rajsu, nalazi se dvadeset devet odabranih radova uglednih srpskih akademika, književnika, univerzitetskih profesora, istoričara, istoričara umetnosti, pravnika, kriminologa, lekara, komunikologa o Arčibaldu Rajsu i njegovoj plemenitoj misiji i delatnosti u Srbiji tokom Prvog svetskog rata, ali i nakog njegovog završetka. Tema

tski gledano, ti tekstovi, nastali u različitom i širokom vremenskom rasponu, obuhvataju različite aspekte Rajsovog delovanja (svedočanstva i izveštaji o ratnim zločinima okupatora, vojna i pravna istorija, istorija medicine, dinastija Karađorđević, javno mnjenje, mediji, a posebno strana i domaća štampa, kriminologija, poezija, kultura sećanja). Svi ovi radovi objavljivani su u monografijama, prestižnim domaćim naučnim časopisima i zbornicima radova. Između ostalih, u petom tomu Izabranih dela uvršćeni su članci akademika Dobrice Ćosića i Vladimira Stojančevića, prof. dr Đorđa Stankovića, pukovnika, prof. dr Miloja Pršića, prof. dr Dana Subošića, prof. dr Zorana Jevtovića, dr Milića Petrovića, Zdenka Leventala.
Ovim izborom najznačajnijih radova u srpskoj nauci o Arčibaldu Rajsu delimično se odužujemo velikanu koji je objektivno i hrabro širio istinu o ratnim zločinima što su ih nad srpskim narodom počinili austrijski, nemački i bugarski vojnici i oficiri tokom Velikog rata.


Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Zavod za udžbenike - Beograd; 2019; Tvrd povez; ćirilica; 494 str.; 978-86-17-20213-0;