knjizara.com
Zločini nad Srbima u Velikom ratu

Rodolf Arčibald Rajs (autor)

Zločini nad Srbima u Velikom ratu
1540 din
U korpu

Dr Arčibald Rajs, čuveni kriminolog iz Lozane, sproveo je istragu o zločinima austrougarske vojske u Srbiji 1914. godine. Obavestio je svetsku javnost da je rat koji je Austrougarska vodila protiv Srbije prevazilazio „sve dotadašnje ratove po svireposti i zlodelima nad Srbima“. Rajsovi tekstovi o stradanju srpskog naroda u ratu 1914–1918. objavljivani su u evropskim listovima i imali su znatan uticaj na evropsku i svetsku javnost. Potvrdili su da je Srbija bila žrtva austrougarske, nemačke i bugarske agresije genocidnog karaktera.
Ratni sp

isi Arčibalda Rajsa predstavljaju izvornu građu i pokazuju da masovni progoni i zločini nad srpskim narodom nisu bili nusprodukti rata i ratne epizode, kako je to zvanična istoriografija tvrdila, nego planska, osmišljena politika, vođena iz jednog centra.
Knjigu je priredio prof. dr Miloje Pršić, koji je, kao načelnik katedre vojne istorije na Vojnoj akademiji, direktor Vojno-istorijskog instituta i načelnik Arhiva oružanih snaga SRJ, bio u prilici da istraži sva relevantna dokumenta o aktivnosti dr Arčibalda Rajsa i da objedini njegove ratne spise, uz neophodne prateće komentare.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Ratni zločini
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Svet knjige; 2014; Tvrd povez; ćirilica; 25 cm; 382 str.; 978-86-7396-492-8;