knjizara.com
Zločini okupatora i njihovih pomagača u Vojvodini 1941-1944: SREM

Zločini okupatora i njihovih pomagača u Vojvodini 1941-1944: SREM
891 din
Stara cena: 990 din
U korpu

Osim zabrane knjige o zločinima Mađara u Bačkoj i Baranji, bila je zabranjena i ova, prva knjiga koja je napisana posle Drugog svetskog rata o zločinima ustaša, Nemaca i domobrana u Sremu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. A zašto je zabranjena? Kada je knjiga odštampana i bila spremna za distribuciju, dva pripadnika OZNE (Odeljenje za zaštitu naroda) oduzeli su celokupno izdanje i kamionom odvezli neznano kuda. Nikada niko i ništa nije rekao o tim knjigama. Nova vlast KPJ (Komunistička partija Jugoslavije) donela je i nova uputstva, propise, zakone. U svim mestima osnivani su mesni odbori, pa tako i u Sremu. Odbori su

dobili naređenje da popišu žrtve Drugog svetskog rata sa svog područja. Službenici mesnih odbora, su naravno, morali da urade povereni im zadatak, jer partijski nadzor je bio veoma strog.
Tako počinje popis žrtava ustaškog, nemačkog i domobranskog terora, posledičnog genocida nad Srbima, Jevrejima i Ciganima u Sremu. Svi podaci prikupljenih popisa dolaze u Anketnu komisiju za Vojvodinu (Anketna komisija je imala i Anketnu komisiju za Srem, za Banat i Bačku sa Baranjom) sa sedištem u Novom Sadu, a kasnije bivaju trajno smešteni u Muzej revolucije, koji se takođe nalazi u Novom Sadu. Predsednik Ekspoziture Anketne komisije za Srem bio je šidski Jevrejin, dr Kornel Lebl, koji se tokom 1945, trajno iselio u Izrael.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Nezavisna država Hrvatska
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2020; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 352 str.; 978-86-515-1646-0;