knjizara.com
Alojzije Stepinac - Država, crkva, nadbiskup (1934-1941)

Ljubodrag Dimić, Nikola Žutić (autor)

Alojzije Stepinac - Država, crkva, nadbiskup (1934-1941)
1980 din
U korpu

Monografija, koja je nastala istrazivačkim radom autora, bavi se životom nadbiskupa, njegovom ličnošću, političkim delovanjem, istorijskim kontekstom i dešavanjima toga doba.
Nikola Žutić, naučni savetnik i jedan od autora dela, istakao je da su on i njegov kolega Dimić knjigu posvetili njihovom profesoru i mentoru Branku Petranoviću.
– Pre dve godine pozvao nas je predsednik Srpske akademije nauke i umetnosti i zamolio da u kraćem obimu napišemo studije o Stepincu za potrebe crkvene komisije koju je formirao papa Franjo sa namerom da se u crkvi politička, kulturna i verska delatnost Stepinca, koji je bio u procesu „proizvodnje“ za sveca, rasvetli. Od tog impulsa koleg

a Žutić i ja smo počeli da pišemo ovu studiju – objasnio je istoričar Ljubodrag Dimić.
On je ukazao da su, u procesu stvaranja ove knjige, njegov kolega Žutić i on povukli „koordinatni sistem i stavili, sa jedne strane klerikalizam, a sa druge hrvatsko državno pravo. U tom koordinatnom sistemu hronološki se pojavljuje jedna tačka – Alojzije Stepinac“.
Dimić je istakao da su podaci do kojih su autori došli ukazivali da Stepinac, kako kaže, „u jedno tako ozbiljno vreme, nije trebao da bude, na tako ozbiljnom mestu, sa tako malo savesti“...

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Hrvatska , Rimokatolička crkva , Drugi svetski rat , Nezavisna država Hrvatska
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Filip Višnjić; 2017; Tvrd povez; ćirilica; 24 cm; 450 str.; 978-86-6309-134-4;