knjizara.com
Zapisi na smrt osuđenog Volksgruppenfuhrera Altgajera
saslušanja Branimira Altgajera, vođe Nemačke nacionalne manjine, u zagrebačkoj Udbi 1946. i 1947. godine o delovanju folksdojčera u Kraljevini Jugoslaviji i ustaškoj NDH

Zapisi na smrt osuđenog Volksgruppenfuhrera Altgajera
2070 din
Stara cena: 2300 din
U korpu

Knjiga daje širok i temeljan prikaz uloge koju su imali folksdojčeri u osvajačkoj politici Trećeg rajha i prikaz njihove sudbine u posleratnom sređivanju svetskih prilika prema odlukama pobedničkih sila.
Branimira Altgajera, banatskog folksdojčera, vođu nemačke manjine NDH 1941-1945, engleske okupacione vlasti uhapsile su u Austriji juna 1945. i izručile Jugoslaviji septembra 1946. godine. Po završe

tku istražnog postupka, suđenje i pogubljenje odlagao je pisanjem detaljnog izveštaja o folksdojčerskim organizacijama u Kraljevini Jugoslaviji i u toku rata u NDH, koje su delovale saobrazno vojnim i političkim ciljevima nacističke Nemačke, i o svojoj saradnji sa ustaškim vlastima.
Dodaci ovim Altgajerovim iskazima smeštaju ratno delovanje folksdojčera, i postupke koji su prema njima preduzeti posle poraza Trećeg rajha, u kontekst širi od jugoslovenskog.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Nacizam , Nezavisna država Hrvatska
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Informatika:Jugoistok; 2018; Broširani povez; ćirilica; 23 cm; 671 str.; 978-86-87571-05-1;