knjizara.com
Ustaški zločin u Starom Brodu kod Višegrada 1942 - u svjetlu njemačkih dokumenata

Predrag V. Ostojić (autor)

Ustaški zločin u Starom Brodu kod Višegrada 1942 - u svjetlu njemačkih dokumenata
880 din
U korpu

Posle niza zločina nad civilima u oblasti Romanije i Rogatice, ustaška „Crna legija“ je uz podršku muslimanskih snaga u više navrata od marta do maja 1942. presecala srpske zbegove nadomak Drine i masakrirala civile koji su se kretali u njoj. Najmasovniji, i u narodnom sećanju najupečatljiviji, bili su zločini u Miloševićima i Starom Brodu.
„Autor sve opisane događaje postavlja u njihov istorijski kontekst, upoređuje sa dokumentima i relevantnom građom, analizira uzroke i posledice podrinskog pokolja. Posebno je značaj

no što je težište svog istraživanja, iz kojeg je potom i izvlačio zaključke, autor stavio na nemačku građu, gde okupator deluje kao hladnokrvni, ironični, ali i pouzdani posmatrač u krvavom sukobu među narodima (ili narodom) koji na ovim prostorima deli sudbinu vekovima. Neki od citiranih dokumenata se po prvi put daju na uvid javnosti. Takođe, značajan je i Ostojićev pokušaj da, kritički vrednujući dokumente, dođe do broja žrtava u pokolju koji je svoju završnicu i vrhunac imao u rejonu sela Miloševići i Stari Brod. Ne polazeći od cifara koje u statistici deluju visoko, a ljudski život vrednuju nisko, Predrag Ostojić je pokazao poseban pijetet prema stvarnim srpskim žrtvama. Polazeći od analize popisa žrtava iz 1964. (koji, uistinu, jedva da je obuhvatio više od polovine procenjenih ljudskih gubitaka) on dolazi do 4.765 imena „koja bi se mogla dovesti u vezu” sa zločinima na Drini. Iako su potrebna dodatna istraživanja na ovu temu, Ostojićeva analiza i poimenični spisak daju nam za to solidnu osnovu i prvi konkretan pokušaj da se, u ovom slučaju, iz hladnih brojeva izdvoje identiteti žrtava i njihove tragične sudbine.“ (iz pogovora dr Nemanje Devića)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Genocid , Ustaše , Nezavisna država Hrvatska
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Svet knjige; 2019; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 127 str.; 978-86-7396-698-4;