Zaveti i poruke. Stefan Nemanja – devet vekova

Emina Zečević (autor)

Zaveti i poruke. Stefan Nemanja – devet vekova

rasprodato

Izložbom Zaveti i poruke. Stefan Nemanja – devet vekova Narodni muzej u Beogradu obeležava godišnjicu rođenja Stefana Nemanje, rodonačelnika loze Nemanjića i utemeljivača srpske srednjovekovne države.Stefan Nemanja, jedan je od najznačajnijih srpskih vladara, čija vladavina predstavlja prelomni period u istoriji i kulturi srpskog naroda, ujedno je i jedan od utemeljivača Srpske pravoslavne crkve koja ga slavi kao Svetog Simeona Mirotočivog.
Pored života i dela Stefana Nemanje, kroz najlepša dela umetnosti i zanata srednjovekovne Srbije iz zbirki Narodnog muzeja, izložbom je predstavljeno i doba njegovih naslednika.


Obeležavanje ovog izuzetnog jubileja srpske kulture prilika je da se publici ponovo prikaže Jevanđelje humskog kneza Miroslava, brata raškog velikog župana Stefana Nemanje, poznato kao Miroslavljevo jevanđelje, koje je, kao najstariji srpski ilustrovani ćirilični rukopis, aktom Narodne skupštine 1979. godine proglašeno za kulturno dobro od izuzetnog značaja, a zatim 2005. godine upisano u Listu svetske kulturne baštine Uneska – Registar Pamćenje sveta.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Istorija Srbije srednjeg veka
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Narodni muzej; 2014; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 190 str.; 978-86-7269-149-8;