knjizara.com
Srpske srednjovekovne zastave
prilog istoriji srpske veksilologije

Nikola Giljen (autor)

Srpske srednjovekovne zastave
1346 din
Stara cena: 1496 din
U korpu

Izuzetno malo prostora posvećeno je zastavama, pogotovo srednjovekovnim, u našoj naučnoj literaturi koja se bavi istorijom grafičkih komunikacija i primenjene grafike. U knjizi Srpske srednjovekovne zastave Nikole Giljena ova tema prvi put je razmatrana na celovit i sveobuhvatan način. Autor u potpunosti obrađuje izgled i poreklo svih sedam srpskih srednjovekovnih zastava za koje sigurno znamo da su postojale (od kojih su samo tri sačuvane i u fizičkom, materijalnom obliku), ali se temeljno bavi i svim drugim srpskim zastavama toga doba, koje su nam poznate iz raznih domaćih i stranih srednjovekovnih izvora – pisanih, slikanih, materijalnih (novac, pečati, arhitektura i sl.)...

U o

voj knjizi autor se opširno bavi ne samo zastavama s teritorije srednjovekovne Raške nego i onima s teritorija drugih srpskih srednjovekovnih zemalja, Zete, Bosne, Hercegovine i Dubrovačke republike, kao i zastavama stranih vladara i država, na primer, Venecije i Ugarske, koje su isticane na teritorijama srpskih srednjovekovnih zemalja kao zastave sizerena.

Ova knjiga Nikole Giljena značajan je doprinos istraživanju srpske srednjovekovne heraldike i veksilologije kao disciplinâ u okviru srpske medijevalne grafičke komunikacije i primenjene grafike, te stoga može poslužiti i kao priručnik umetnicima iz raznih oblasti u budućim rekonstrukcijama srpskog srednjovekovnog veksilološkog nasleđa za potrebe umetničkih dela, kao i filmskih i televizijskih ostvarenja.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Istorija Srbije srednjeg veka
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Dereta; 2. izdanje, 2024; ćirilica; 24 cm; 233 str.; 978-86-6457-538-6;