knjizara.com
Dva naša stranca
dve biografije kao prilog vojnoj istoriji srpskog naroda

Nikola Giljen (autor)

Dva naša stranca
1237 din
Stara cena: 1375 din
U korpu

Mnoge istorijske ličnosti, iako su živele u različitim vremenima, povezane su gotovo istovetnim životima, strastima, sudbinama i blagonaklonošću prema srpskom narodu. Upravo je takav slučaj, iako ih razdvaja period od pet vekova, i sa „dva naša stranca”, kako je Nikola Giljen nazvao protagoniste svoje knjige Palmana Brahta i Henrija Mekajvera. Toliko neverovatnih sličnosti i toliko još neverovatnijih različitosti same po sebi čine autorova istorijska odmeravanja ovih dveju ličnosti izuzetno primamljivim za čitaoce. Palman Braht je b

io Nemac (komandant garde cara Dušana), a general Henri Mekajver američki i britanski državljanin škotskog porekla koji je kao profesionalni vojnik službovao u 18 zemalja, a između ostalog i u Srbiji, gde je u vreme Prvog srpsko-turskog rata bio komandant čitave konjice Kneževine Srbije.
Obe biografije u knjizi Dva naša stranca predstavljaju značajan doprinos Nikole Giljena poznavanju dva izuzetno važna i interesantna vremenska perioda, ali i odavanje dužnog poštovanja zaboravljenim ličnostima iz naše bogate istorije.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Istorija Srbije novog veka
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Dereta; 2017; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 292 str.; 978-86-6457-134-0;