knjizara.com
Srpsko selo u srednjem veku

Siniša Mišić (autor)

Srpsko selo u srednjem veku
1815 din
Stara cena: 2420 din
U korpu

Knjiga pred nama je plod višegodišnjih autorovih istraživanja povezanih sa jednom širom temom. Naime, od 2005. Godine autor je okupio istraživački tim oko projekta za izučavanje srpskih srednjovekovnih naselja. U okviru ovog projekta do sada je objavljeno na stotine rasprava i članaka, i nekoliko monografija. U okviru ovih istraživanja 2010. godine objavljen je i Leksikon gradova i trgova srednjovekovnih srpskih zemalja, kao kolektivno delo više autora.
Srpsko selo u srednjem veku predstavlja sintezu dugogodišnjih istraživanja samog autora, kao i istraživanja drugih istoričara i pravnika, posebno T. Taranovskog i M. Blagojevića. Autor se ovom

temom dugo bavio i objavljivao rezultate, što u člancima, što u monografijama. Ovi rezultati su predstavljeni u izmenjenom obliku i kao deo ove sinteze. Naravno da su ovde uzeti u obzir i rezultati St. Novakovića, koji je ovu temu i pokrenuo pre 150 godina, ali u znatno oskudnijem obimu i obliku. Uprkos činjenici da je kritička istoriografija bila na samim počecima, ovaj genijalni diletant ispravno je ocenio važnost ove teme za proučavanje srpskog srednjeg veka.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Istorija Srbije srednjeg veka
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Evoluta; 2020; Broširani povez; ćirilica; 25 cm; 226 str.; 978-86-80912-35-6;