knjizara.com
Žabe

Mo Jen (autor)

Žabe
rasprodato

Mo Jenov roman Žabe, objavljen 2009. godine, dotiče najbolnija mesta u duši kineskog naroda u XX veku, i umnogome proširuje dosadašnje predstave romanesknog književnog izraza.
Protkan živopisnim i dirljivim pojedinostima, ovaj roman u epistolarnoj formi, introspekcijom, progovara o „istorija rađanja“ u modernoj Kini u periodu od šezdeset godina i posvećen je desetinama hiljada ljudi koji su u ovoj zemlji na svojoj koži osetili politiku planskog rađanja. Kroz život glavne junakinje, seoske babice, koja je više od pola veka pomagala ženama da pobace, pisac sučeljava tradicionalna shvatanja i moderan pristup ovoj i danas osetljivoj temi u Kini. Istovremeno, Mo Jen

razgolićuje uskogrud i protivrečan duhovni svet kineskih intelektualaca, oličen u karakteru Punoglavca, naratora i dramskog pisca koji se dopisuje sa svojim japanskim kolegom Sugitanijem... Kroz dovitljivu igru reči u naslovu, koja na kineskom asocira istovremeno na dete, na ime kineske boginje koja je stvorila ljudski rod i na neprivlačnu barsku životinju, Mo Jen diskretno i duhovito raskrinkava komunistički režim u svojoj zemlji.
Roman Žabe je nagrađen nagradom „Mao Dun“, najvišom nagradom za književno stvaralaštvo u Kini.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kineska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: Laguna; 2013; Broširani povez; latinica; 20 cm; 517 str.; 978-86-521-1305-7;