knjizara.com
Antologija kineske proze 20. veka

Šeng Anfeng, Ding Fan (autor)

Antologija kineske proze 20. veka
4356 din
Stara cena: 4840 din
U korpu

Antologija kineske proze dvadesetog veka predstavlja smeo pokušaj da sesveukupnost jednog književnog stoleća sažme u sedamdesetak pričakazivanih perom i glasom najvećih kineskih pisaca poput oca kineskemoderne književnosti i glavnog pobornika za uvođenje narodnog govorau književnost Lu Sjuna, zatim vrsnog estete i pesnika Guo Možuoa, kao imelanholičnog majstora kratke priče Ju Dafua, ali i nekih odnajpopularnijih kineskih pisaca današnjice kao što su Đija Pingva, Ju Hua, Čen Žan.

U antologiji se takođe nalazi i određen broj eseja koji su uknjiževno-teorijskom ili političkom smislu ostvarili nesamerljiv uticajna razvoj kineskog društva i misli. Takvi su na primer es

eji „Osvrt naOsmi mart” autorke Ding Ling i „Divlji zumbuli” novinara Vang Šiveija,u kojima autori smelo preispituju društvene okolnosti i nadglašavajuzaglušujuću notu jednoumlja.

Da je reč o krajnje probranom štivu svedoči i činjenida da se u ovoj antologijinalaze i eseji poput „Oslušni studenu kišu“ autora Ju Guangdžungakoji se smatra jednim od najlepše napisanih eseja dvadesetog vekajer se pisac oslanja na vizuelnu komponentu i ritmiku kineskog jezika,tako da u jednom dobijamo kolaž, partituru i književni tekst.

Kao da to nije bilo dovoljno tu je i tekst „Hram Zemlje i ja” autoraŠi Tiješenga, po mišljenju mnogih kritičara najbolji esej dvadesetog veka na kineskom jeziku.

Odabir je načinjen tako da ukaže i predstavi osobenosti kineske kratkepriče i isprati istorijske tokove iz vremena kada se kineska nacija budilapa sve do devedesetih godina i otvaranja prema Zapadu. Teme i motivi suizrazito šarenoliki, od eksperimentalnih epistolarnih formi do pozivana nacionalno osvešćenje, rasprava o smislu života i elegijskih obraćanjaistorijskim ličnostima.

Drugu bitnu ulogu igraju putopisi, pastoralna i zavičajna literaturakoja obiluje opisima narodnih običaja, znamenitihkineskih sela i gradova, ali i lamenata za minulim vremenima.Sve u svemu zbirka je jedinstvena po tome što verno iznosi pečat jednestarodrevne civilizacije na način koji još uvek održava sponu s modernim,pa i današnjim svetom.
Bojan Tarabić

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kineska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Antologije, monografije

Izdavač: Agora; 2021; Tvrd povez; ćirilica; 21 cm; 978-86-6053-340-3;