knjizara.com
Balade o belom luku

Mo Jen (autor)

Balade o belom luku
1009 din
Stara cena: 1188 din
U korpu

Kineski pisac i nobelovac Mo Jan opet nas je odveo u izmišljenu kinesku provinciju, ovog puta je to oblast Raj, gde vlada ohrabruje seljake da sade beli luk, ali ispostavlja se da nije tako lako prodati prinose. Skladišta se pune, porezi su sve veći, a lokalni moćnici maltretiraju čak i one koji su putovali po nekoliko dana da bi prodali svoju žetvu koja polako truli. U međuvremenu, slepi pevač svojim stihovima podstiče mase da preuzmu zakon u svoje ruke, pa ubrzo izbijaju neredi apokaliptičnih razmera.
Balade o belom luku snažna je slika života pod čizmom bezosećajne i od naroda otuđene vlasti. Takođe, to je

priča o ljubavi između čoveka i žene, oca i deteta, dva prijatelja i njihovoj borbi da sačuvaju tu ljubav uprkos svim preprekama koje pred njima iskrsavaju.
Kao i uvek, stilski veoma umešno, sa puno ironije i humora, Mo Jan majstorski pripoveda sve one priče koje neki drugi pisci nisu umeli ili nisu smeli da ispričaju. Njihova univerzalnost potvrđuje se svih ovih godina, jer Mo Janove knjige publika rado čita širom sveta bez problema se poistovećujući sa seljakom iz kineskih zabiti, prepoznajući likove državnih službenika koji parazitiraju na grbači naroda, osećajući istu onu ljubav koju osećaju i junaci tih pripovesti.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kineska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Romani

Izdavač: PortaLibris; 2014; Broširani povez; latinica; 21 cm; 319 str.; 978-86-7818-154-2;