knjizara.com
Rascepljena planeta

Đidi Mađa (autor)

Rascepljena planeta
1188 din
Stara cena: 1320 din
U korpu

Knjiga pesama RASCEPLjENA PLANETA (Split Open Planet) kineskog pesnika Đidija Mađe je, prema želji njenog autora, kompletan prevod ove knjige koju je objavila međunarodno angažovana izdavačka kuća Ridžent pres (REGENT PRESS) iz Berklija (SAD), 2021. godine.

RASCEPLjENA PLANETA je druga knjiga Đidija Mađe koja se pojavljuje na srpskom jeziku. Ona sadrži dosta mitologije, legendi i predanja na kojima se zasnivala prva knjiga, u prevodu istog prevodioca, a objavljena je 2006. godine. Ali, RASCE

PLjENA PLANETA je ne samo veća po obimu već i po daleko široj tematskoj raznovrsnosti, obogaćena novim iskustvima i saznanjima pesnika o svom vremenu i svetu stečenim ne samo preko literature i medija, već i putovanjima po Južnoj Americi i još nekim udaljenim delovima sveta. Veliki broj pesama u ovoj knjizi vezan je za prošlost, mitove i tradiciju pesnikovog manjinskog naroda Ji. Ispisane su u slavu tog naroda iz brdovitih predela Kine. Tu su i pesme u kojima se suočava sa podeljenošću, suprotstavljenostima i nejednakostima sveta, sa tragičnim, sebičnim i politički sukobljenim državama i narodima, što sve neizbežno uvećava brigu i osećaj neizvesnosti za sudbinu čovečanstva kod svakog čoveka koji misli o planeti Zemlji kao o domu svih ljudi, ali i svega što živi i postoji na njoj. O civilizaciji koja se zahuktala kroz napor moćnih koji ne biraju načine i sredstva da dominiraju nad drugima, uz to jureći profit i uništavajući prirodu, što može u nekoj, ne dalekoj budućnosti neizbežno dovesti do kraha i apokalipse.Čitajući ovu knjigu kao da gledamo kako se pred nama kovitla brza reka naše sudbine i počinjemo da shvatamo koliko je ogromna većina čovečanstva skoro sasvim nemoćna da bilo šta menja i da su interesi i sila moćnih iznad svega. Ove pesme ne ostavljaju čitaoca mirnim i ravnodušnim i to je jedna od važnih težnji i pokretačkih snaga ove knjige.

Zato ohrabrujemo čitaoca da se prihvati čitanja. Neki će se sigurno ovoj knjizi često vraćati. Jer, ona to zaslužuje.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Kineska književnost
Ostali naslovi iz oblasti: Poezija

Izdavač: Čigoja; 2022; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 258 str.; 978-86-531-0763-5;