knjizara.com
Vrlina sebičnosti

Ajn Rend (autor)

Vrlina sebičnosti
rasprodato

„Vrlina sebičnosti“ pored filozofskih romana „Pobunjeni Atlas“ i „Veličanstveni izvor“ na najbolji način skicira filozofiju objektivizma Ajn Rend, jedne od najprodavanijih američkih spisateljica, koja je značajno uticala na formiranje američkih društvenih i porodičnih vrednosti.

U skladu sa svojim motom „U slavu čoveka!“, Ajn Rend u zbirci eseja „Vrlina sebičnosti“ postavlja moralne principe objektivizma, filozofije koja čovekov život – život dostojan racionalnog bića – smatra standardom moralnih vrednosti, a altruizam vidi kao suprotan čovekovoj prirodi, zahtevima njegovog opstanka, kao i u potpunom nesaglasju sa principima slobodnog društva.

Sama Ajn Rend je govorila da je

morala da stvorim sopstveni filozofski sistem jer je njeno „osnovno viđenje čoveka i postojanja u suprotnosti s većinom postojećih filozofskih teorija. Da bih definisala, objasnila i predstavila svoju zamisao čoveka, morala sam postati filozof u specifičnom značenju te reči.“ Dosledno tome, a kontra vladajuće intelektualne klime njenog i našeg vremena, ona ustaje u odbranu principa da ljudsko dobro ne zahteva ljudske žrtve i da se ono ne može postići žrtvovanjem bilo koga bilo kome.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Socijalna etika , Etika
Ostali naslovi iz oblasti: Filozofija

Izdavač: Albion books; 2015; Tvrd povez; latinica; 24 cm; 165 str.; 978-86-89237-18-4;