knjizara.com
Doručak sa Senekom

Dejvid Fajdler (autor)

Doručak sa Senekom
1099 din
U korpu

Kako da cenimo svoje vreme i živimo u sadašnjem trenutku a da ne postanemo preokupirani trivijalnim zadacima i smetnjama? Kako da izbegnemo gubitak svog unutrašnjeg bića u užurbanoj zauzetosti?
Stoicizam, najuticajniji filozofski pravac Rimskog carstva, nudi osvežavajuće i moderne načine osnaživanja karaktera u suočavanju sa svetom koji je često nepredvidiv. Naširoko priznat kao najtalentovaniji i najhumaniji pisac stoičke tradicije, Seneka nas uči kako da živimo sa osećanjima slobode i svrhe. Njegovo najčuve

nije delo Pisma prijatelju u preko stotinu napisanih pisama objašnjava kako se nositi s nedaćama – kako prevazići tugu, anksioznost i bes, te kako pretvoriti neke zastoje u svojevrsne prilike za napredak i prepoznati pravu prirodu prijateljstva.
U knjizi Doručak sa Senekom filozof Dejvid Fajdler ispituje Senekine klasične radove, objašnjavajući njegove ključne ideje, i to jasno, ali bez pukog pojednostavljivanja. Čitanje ova knjige je poput uživanja u svakodnevnim malim ritualima, baš kao što je ukusan doručak ili ispijanje šoljice kafe koja daje energiju. Senekina mudrost nam pruža proverene savete o ljudskom stanju – koje se, kako se ispostavilo, nije mnogo promenilo u poslednje dve hiljade godina.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Etika
Ostali naslovi iz oblasti: Filozofija

Izdavač: Vulkan izdavaštvo; 2023; Broširani povez; latinica; 20 cm; 256 str.; 978-86-10-04917-6;