knjizara.com
Psihologija morala
O pravičnom umu ili mogu li politika i religija podeliti dobre ljude

Džonatan Hajt (autor)

Psihologija morala
2150 din
Stara cena: 2530 din
U korpu

„Džonatan Hajt je jedan od najpametnijih i najkreativnijih psihologa na svetu, a njegova najnovija knjiga je izvanredno dostignuc´e - hrabro, briljantno i elokventno istraživanje najvažnijih pitanja današnjice. Promeniće način na koji razmišljate o liberalima i konzervativcima, ateizmu i religiji, dobru i zlu. Ovo je knjiga o kojoj c´e svi pričati.“ – iz recenzije prof. dr Pola Bluma (

Univerzitet Jejl)

Studija Psihologija morala Džonatana Hajta, jednog od najeminentnijih psihologa današnjice, posvećena je pitanju zašto nam je toliko teško da se složimo, odnosno, zbog čega se toliko lako delimo u neprijateljske tabore, od kojih je svaki uveren u vlastitu ispravnost.

Moralnost je, zaključuje Hajt, izvanredan ljudski kapacitet koji je omogućio nastanak civilizacije. Upravo zahvaljujući složenoj moralnoj psihologiji, napustili smo šume i savane i osvojili zadovoljstvo i izuzetan mir modernih društava za svega nekoliko hiljada godina. Vodeći čitaoca na putovanje kroz ljudsku prirodu i istoriju iz perspektive psihologije morala, autor želi da ga podstakne na nov način promišljanja o dvema temama koje ljude najviše okupiraju, a u isti mah najviše uznemiruju i razdvajaju: politici i religiji. Ostrašćenost i ljutnju koje dispute o njima prate, Hajt nastoji da zameni divljenjem, zapitanošću i radoznalošću. On izražava nadu da će ova knjiga doprineti ne samo tome da razgovori o moralnosti, politici i religiji postanu uobičajeni, uljudniji i zabavniji, nego i da će nam, u krajnjem, pomoći da se složimo.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Etika , Moral i društvo
Ostali naslovi iz oblasti: Psihologija

Izdavač: Clio; 2022; Broširani povez; latinica; 22 cm; 435 str.; 978-86-7102-668-0;