knjizara.com
Van Gog - samoubica žrtva društva

Antonen Arto (autor)

Van Gog - samoubica žrtva društva
rasprodato

U poetskom eseju Van Gog, samoubica, žrtva društva, Očajnik Arto, govori nam o drugom očajniku, Van Gogu, smatrajući ga svojim alter egom. Ukleti pesnik i ukleti slikar, dva ?strašna radnika? i žestoka tragaoca za apsolutom, suočeni sa nemogućnošću življenja u svetu koji ih je, za života, strpao u svoje ludnice, ogledaju se jedan u drugome, preplićući svoje sudbine, misli i poetike.
Van Gog se prvi put pojavio kod izdavača K, decembra 1947, u 3000 primeraka, što je najveći tiraž neke Artoove knjige za njegova života. Kruži priča da je delo nastalo za dva dana, što samo delimično odgovara istini. Glavni deo doista je na

stao u dahu, ali je pesnik potom dodavao neke postskriptume i vršio brojne izmene, tako da danas postoji više njegovih verzija.
U svom slojevitom Van Gogu Arto otkriva polifoničnost Van Gogovog slikarstva. Prenoseći nas iz polja vizuelnog u polje zvučnog, on čuje ?krila gavrana kako udarcima snažnog cimbala lupaju iznad zemlje?, ili onaj ?nadljudski zvuk? orguljskih pevanja, ?naglo i varvarsko prolamanje elizabetanske drame?. Oblik i boja postaju zvuk. I kao što Van Gog živi svoje slikarstvo, tako i Arto živi svoju poeziju, ?poput onih mučenika koje spaljuju i koji prave znakove na svojim lomačama.?

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Slikari
Ostali naslovi iz oblasti: Romani , , Slikarstvo

Izdavač: Clio; 1996; 64 str.;