knjizara.com
Dama u zlatnom
neobična priča o Klimtovom remek-delu

Ana-Mari O"Konor (autor)

Dama u zlatnom
1079 din
Stara cena: 1199 din
U korpu

Istinita priča o jednoj od najpoznatijih slika na svetu.
Portret Adele Bloh-Bauer I, poznat i kao Dama u zlatnom, slavno je secesijsko ulje na platnu austrijskog slikara Gustava Klimta iz 1907. godine na kojoj je naslikan portret Adele Bloh-Bauer. Smatra se vrhuncem i najpotpunijom slikom iz njegove „zlatne” faze koja se odlikuje intenzivnim dekorativnim lirizmom i formalnom stilizacijom.
Slika je bila u porodičnom vlasništvu sve dok je Nacisti,zajedno sa Portretom Adele Bloh-Bauer II iz 1912, nisu konfiskovali tokom Drugog svetskog rata ipreimenovaliu Žena u zlatu, kako bi izbegli pominjanje ove nekada uticajne jevrejske porodice. Posle r

ata, slika je bila deo stalne postavke Austrijske galerije Belvedere, sve dok poslednja preživela naslednica porodice Bloh-Bauer, Marija Altman, nije dobila tužbu protiv Republike Austrije. Država je priznala da su slike vlasništvo porodice i predala dela iz kolekcije, koja su ubrzo zatim izložena u Državnom muzeju umetnosti u Los Anđelesu. Slika Adel Bloh-Bauer I prodata je 2006. po rekordnoj ceni od 135 miliona dolara Novoj galeriji (Neue Galerie) u Njujorku, muzeju nemačke i austrijske umetnosti ranog XX veka, gde se i danas nalazi.
Godine 2015. po delu je snimljen istoimeni film sa Helen Miren i Rajanom Rejnoldsom u glavnim ulogama.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Slikari
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Dereta; 2022; Broširani povez; latinica; 20 cm; 386 str.; 978-86-6457-438-9;