knjizara.com
Stalno traganje
eseji o umetnosti

Džon Apdajk (autor)

Stalno traganje
1386 din
Stara cena: 1540 din
U korpu

Ko ne bi želeo da prošeta kroz umetničku izložbu s Džonom Apdajkom?

Bio je veliki ljubitelj galerija i ova knjiga eseja poziv je da se vizuelni svet sagleda očima poznavaoca, koji nije bio grubi kritičar, već samo beskrajno radoznao.

Zbirku eseja Stalno traganje otvaraju autorova predavanja pod naslovom „Jasnoća stvari“, u kojima pažljivo posmatrajući i tumačeći dela Koplija, Homera, Ikinsa, Rokvela i drugih, postavlja pitanje šta je to američko u američkoj umetnosti.

Knjiga sadrž

i 15 eseja o određenim istaknutim pojavama i događajima u zapadnoj umetnosti u poslednjih 250 godina: u muzejskim lutanjima s Apdajkom izdvajaju se ikonični portreti Gilberta Stjuarta i uzvišeni pejzaži Frederika Edvina Čerča, serijal Moneovih slika i Degaove monotipije, Vijarova intimistička platna s bogatim uzorcima i Klimtova zlatna ekstravagancija, zagonetni Bekmanovi triptisi, puni dvosmislenosti i strasti, grafiti Miroa, verbalno-vizuelne Magritove slagalice i monumentalni pop-art Oldenburga i Lihtenštajna.

Knjiga se završava razmatranjem radova Ričarda Seraa, velikog američkog majstora čeličnih skulptura. U knjizi se nalazi i 185 reprodukcija.

Završno zapažanje Apdajkovog strastvenog pristupa umetnosti svodi se na reči koje treba zapamtiti: stalno treba tragati.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Slikari
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija umetnosti

Izdavač: Službeni glasnik; 2021; Broširani povez; latinica; 24 cm; 200 str.; 978-86-519-2672-6;