knjizara.com
Svetlost i tama : fragmenti iz života Srpkinja u Parizu

Dušanka Milutinović Stanisavljević (autor)

Svetlost i tama : fragmenti iz života Srpkinja u Parizu
841 din
Stara cena: 990 din
U korpu

Svako ko uroni u ponor Pariza doživi vrtoglavicu. Ne postoji ništa fantastičnije, tragičnije, veličanstvenije. (V. Igo)

Svojom novom knjigom, Dušanka Milutinović Stanisavljević ne upoznaje nas sa onim Parizom na koji smo navikli kroz deskripcije brojnih autora. Kroz ispovesti svojih heroina autorka nas ne uči samo o pariskim mestima gde se skupljala intelektualna elita, već i o slikarstvu, vajarstvu, muzici, poeziji. Na svakoj stranici, ovih dubinskih istina iz teškog života, provejava autorkino rasvetljavanje i doživljavanje umetnosti. Prošetaćemo

Parizom kroz svaku njenu priču, naučićemo imena ulica, muzeja, restorana ali i slavnih imena koja su živela i stvarala u gradu svetlosti. Ali ono što će nam se uvući pod kožu jesu hrabrost, istrajnost i borba njenih junakinja.

Posle svake pročitane ispovesti postajala sam i sama hrabrija za nijansu. Izvukla je autorka na površinu i davno zaboravljene muze i boginje. Spojila je mitologiju sa modernim dobom tako lagano i prirodno da se tako lagodno osećate čitajući prelaze iz sna i javu. Karakterističan stil pisanja je nešto što je svakako obojilo ovu knjigu. Smena snova i jave prisutna u skoro svakoj priči, ali je tok prelaska izveden veoma veštim vođenjem radnje da čitalac lako plovi kroz reči.

Nakon čitanja ove knjige shvatićete koliko snage treba da bi se živelo, koliko snage treba prihvatiti pogrešne odluke i probati da ih ispravite, ali svaka Dušankina reč veliča život i nagoni da ga prihvatimo i poboljšamo svakog dana.

Nisu redovi ove knjige uvek obojeni pesimistično, tu su i one ispovesti koje su svetle i romantične, izmamljuju osmeh i vraćaju nadu u ljubav. Jedno je sigurno, nakon čitanja ovih fragmenata života nećete biti isti. – Dijana Čelić


Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Prometej - Novi Sad; 2022; Broširani povez; ćirilica; 20 cm; 158 str.; 978-86-515-1977-5;