knjizara.com
Slikarstvo nemačkog simbolizma i njegovi odjeci u kulturi Kraljevine Srbije

Igor Borozan (autor)

Slikarstvo nemačkog simbolizma i njegovi odjeci u kulturi Kraljevine Srbije
rasprodato

Tekst je pisan na temeljima odličnog poznavanja svih vrsta izvora i literature, kao i evropskih, nemačkih i nadasve srpskih umetničkih manifestacija simbolizma; zahvaljujući prilježnom i znalačkom pristupu oblasti istraživanja i pomenutom poznavanju relevantne materije, autor je uspešno sintetizovao ovu tematski i stilski nekoherentnu celinu u dosledan niz jedinstvenih zaključaka, što će, u formi originalnog naučnog rada, doprineti boljem pozicioniranju i razumevanju simbolizma kao pravca u korpusu nacionalne istorije umetnosti.
Prof. dr Jasna Jo

vanov (iz recenzije)

Pristupom temi slikarstva nemačkog simbolizma i njegovih odjeka u stvaralaštvu umetnosti i kulture u Kraljevini Srbiji, knjiga dr Igora B. Borozana otkriva opravdanu neophodnost produbljenih saznanja. Iz principa kao što su dvoslojnost, ali i fenomeni poput sinestezije, akademskog dekoruma ili pejzaža kao sceničnih fenomena za potkrepljene nalaze nemačkih slikara? po prvi put su tretirani zahvati tematskih i ikonografskih svojstava za naučni rad objedinjavanja takvih saznanja na srpskom jeziku.
Prof. dr Nikola Šuica (iz recenzije)

Monografija Slikarsšvo nemačnog simbolizma i njegovi odjeci u kulšuri Kraljevine Srbije, predstavlja originalnu naučnu sintezu koja objedinjuje eho francuskog simbolizma i dekadencije u nemačkom slikarstvu s kraja 19. veka, nemački simbolizam i njegov uticaj na slikarstvo Kraljevine Srbije.Ova monografija po obimu i zamahu predstavlja značajan doprinos sagledavanju slikarstva srpskog simbolizma u evropskom kontekstu, i jasno osvetljava osobenosti naše umetnosti od kraja 19. veka do Velikog rata.
Prof. dr Vesna Elez (iz recenzije)

Knjiga dr Igora Borozana odavno je promišljena i pažljivo stvarana. Izrasla je iz razumevanja i poznavanja evropske i srpske umetnosti novog veka i, posebno, umetnosti tzv. dugog 19. veka. Odavno potvrđen kao analitičar nacionalne umetnosti 19. veka, koju sagledava kao izraz fenomenoloških i morfoloških tokova evropske vizuelne kulture, dr Borozan je odabrao temu koja mu po svemu - obrazovanju, profesionalnoj opredeljenosti i dužnosti, estetskoj i emocionalnoj naklonosti - pripada. Suočio se sa složenim zadatkom: objasniti gusti svet simbolizma, ,,jedinstva suprotnosti“. Skretanje pažnje na to jedan je od osnovnih kvaliteta knjige. Borozanova stručnost, literarna i filozofska intoniranost misli izražene su lepim jezikom i stilom. Zajedno sa upečatljivim i nadahnutim opisima slika učinili su da slikarstvo nemačkog i srpskog simbolizma postane sveže i blisko, svesno i savesno i veoma moderno.
Prof. dr Saša Brajović (iz recenzije)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Slikari
Ostali naslovi iz oblasti: Slikarstvo

Izdavač: Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu; 2018; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 228 str.; 978-86-6427-096-0;