knjizara.com
Rekurentna respiratorna Papilomatoza

grupa autora (autor)

Rekurentna respiratorna Papilomatoza
1100 din
U korpu

Papilomatoza izazvana humanim papiloma virusima (HPV) najčešća je neoplazma kod čoveka, a rekurentna respiratorna papilomatoza (RRP) najčešći je dobroćudni izraštaj u grkljanu kod dece. Posledice RRP-a su potencijalno fatalne, a efekti lečenja neizvesni.

Na nepredvidljivost javljanja i tok bolesti utiču brojni faktori: genetska osnova, način života, opšti porast virusnih infekcija, povećanje broja stanovnika sa češćim kontaktima, neodgovarajuće higijensko-dijetetske mere, imunološki deficit, stres, neadekvatna ishrana i različiti komorbiditeti. Ključni simptomi su promuklost i otežano disanje koje ugrožava život.

Terapija podrazu

meva hirurške i konzervativne postupke. Uočljiv je napredak u terapiji, ali je bolest zasad neizlečiva. Ponovljeni terapijski postupci predstavljaju veliki rizik zbog potencijalnih oštećenja disajnih puteva u formi ožiljaka, priraslica i stenoza što ugrožava disanje, fonaciju, gutanje i zaštitu donjih disajnih puteva od aspiracije. Vakcina daje nadu da će, kao i kod velikog broja virusnih bolesti, ovaj problem biti rešen.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Medicina , Organi za disanje
Ostali naslovi iz oblasti: Medicina

Izdavač: Partenon; 2016; Tvrd povez; latinica; 24 cm; 144 str.;