knjizara.com
Naučna i alternativna medicina : brak bez ljubavi

Zoran Radovanović (autor)

Naučna i alternativna medicina : brak bez ljubavi
1980 din
U korpu

Ako se savremena medicina temelji na našem znanju o zdravlju i patologiji, onda je pitanje šta je alternativa tome? Je li alternativa znanju neznanje? Da li se tzv. alternativna medicina bazira na našem neznanju o zdravlju i patologiji? Jer, kako autor navodi, čim neke medicinske prakse dobiju naučnu potvrdu, one automatski prestaju da budu alternativa i postaju deo konvencionalne (naučne) medicine.
Knjiga Zorana Radovanovića Naučna i alternativna medicina – brak bez ljubavi mogla bi da bude odlična tehnika prevencije zabluda i predrasuda i to na više načina. Kao prvo, autor sjajno analizira razne prakse tzv. alternativne

medicine, opisuje njihov istorijat, osnovne postulate i navodi sijaset podataka iz istraživanja koji pokazuju njihovu neefikasnost. Pored toga, ukazuje se na to kada su ove prakse relativno bezopasne, a kada i u kojim uslovima mogu biti indirektno ili direktno štetne i ugrožavajuće po korisnika. Na kraju, autor demonstrira pravi kritičko naučni pristup navodeći argumente i za „drugu stranu“, odnosno argumente koji idu u prilog tzv. alternativnoj medicini. Kako sam autor kaže, on pripada svetu nauke, ali je u knjizi „potiskivao svoju vezanost za racionalizam“ nastojeći da prikaže argumente obe strane. Moj je utisak da racionalizam nije potisnut, naprotiv, prikazan je u najboljem svetlu kritičkog i objektivnog promišljanja i diskutovanja o određenoj temi: navedeni su argumenti i za i protiv, prikazani podaci relevantnih istraživanja i dat zaključak ili bar smernice u svetlu tih podataka.

Shodno svemu napisanom, ova knjiga je prava vakcina protiv neznanja.
– Prof. dr Oliver Tošković, psiholog

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Alternativna medicina
Ostali naslovi iz oblasti: Medicina

Izdavač: Heliks; 2023; Broširani povez; latinica; 24 cm; 311 str.; 978-86-6024-099-8;