knjizara.com
Ratni dnevnik, Pale 1993-1995

Jeni Ligtenberg (autor)

Ratni dnevnik, Pale 1993-1995
1606 din
U korpu

Jeni Ligtenberg, apotekarka iz malog holandskog mesta, upisala se u red velikih heroina 20. veka. Vođena iskrenim čovekoljubljem, hrabro je otišla u njoj nepoznate Pale i provela blizu tri godine u tamošnjoj ratnoj bolnici „Koran“. Posvetila se brizi o ranjenicima celim svojim bićem. Bila je zadivljena herojstvom, humanošću i etikom srpskih lekara. Stekla je prijateljstva za ceo život. Pomagala je nesebično i požrtvovano. Bolela ju je patnja srpskog naroda. A još više licemernost predstavnika međunarodne zajednice koji su manipulisali žrtvama i slali u svet netačnu i izvitoperenu sliku ratne stvarnosti, šireći mržnju prema Srbima.
Pored svakodn

evnog rada u bolnici, Jeni Ligtenberg je pratila događaje na javnoj sceni. Bila je neumorna. Slala je dopise zapadnim redakcijama, obraćala se na mnoge međunarodne adrese i odlučno protestovala – kao onda kada je krajem leta 1995, uz učešće međunarodnih snaga NATO počelo bombardovanje srpskih bolnica u Palama, Kasindolu, Blažuju, Brčkom...
Dragocena su i njena saznanja o događajima na sarajevskim Markalama, u Srebrenici i Srpskoj Krajini, zasnovana na dosad nepoznatim izvorima i poverljivim izjavama pojedinih međunarodnih predstavnika, među kojima su bili i njeni zemljaci Holanđani.
Stranice Dnevnika Jeni Ligtenberg predstavljaju vredan istorijski dokument o u građanskom ratu u Bosni i Hercegovini.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Republika Srpska
Ostali naslovi iz oblasti: Memoari, biografije, dnevnici, pisma

Izdavač: Svet knjige; 2016; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 432 str.; 978-86-7396-564-2;