×

Dragi čitaoci,

Posle 22 godine neprekidnog rada Knjizara.com će napraviti kraću pauzu.

U danima kada se svi nalazimo u riziku od pandemije korona virusa mislimo da je društveno najodgovornije na kratko vreme obustaviti sve aktivnosti. Verujemo da ova situacija neće dugo trajati i da ćemo se uskoro ponovo družiti sa knjigama.

Srdačan pozdrav, Knjizara.com

knjizara.com
Pred muzičkim delom
ogledi o međusobnim projekcijama estetike, poetike i stilistike muzike 20. veka

Mirjana Veselinović-Hofman (autor)

Pred muzičkim delom
748 din
U korpu

Knjiga je zasnovana na predavanjima koja je autorka (redovni profesor na Katedri za muzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, nastava iz predmeta Istorije muzike i Estetike, poetike i stilistike savremene muzike, vezane za oblast muzike 20. i 21. veka) držala na FMU u Beogradu od školske 1998/99. do 2001/02. studentima završne godine Odseka za muzikologiju i studentima Odseka za kompoziciju, završne godine poslediplomskih studija. U knjizi se razmatraju i tumače iz autorkine kritičke i lične muzikološke vizure pitanja muzike koja su u osnovi, oduvek bila i ostala ista, ali su se kroz vreme (istoriju misli o muzici) produbljivala novim saznanjima. U poglav

lju Delo: objektnost, doživljaj, svest Hofman Veselinović tumači objektivizam u muzici i vidove ispoljavanja autonomne muzičke logike, zatim ontologiju muzike (analiziraju se postavke Hajnrika Šenkera, Feručo Buzonija, Paula Hindemita, Arnolda Šenberga, Igora Stravinskog, Vladana Radovanovića, LJubice Marić, Enrika Josifa, Miloja Milojevića, Romana Ingardena), fenomenološke aspekte i hermeneutiku muzike: razumevanje, smisao, značenje. Završno poglavlje Delo u društvu; društvo u delu, tretira sociološka pitanja muzike (pored Teodora Adorna i drugih, autorka razmatra i mišljenja Vojislava Vučkovića). Knjiga se završava navođenjem literature (271–291 strana), Registrom imena, i rezimeom na srpskom i engleskom jeziku.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Muzika , Estetika
Ostali naslovi iz oblasti: Knjige o muzici

Izdavač: Zavod za udžbenike - Beograd; 2007; ćirilica; 24 cm; 302 str.; 978-86-17-14521-5;