knjizara.com
Estetika avangardnog i eksperimentalnog filma
telo, rod i identitet : Evropa - SAD - Srbija

Ivana Kronja (autor)

Estetika avangardnog i eksperimentalnog filma
891 din
Stara cena: 990 din
U korpu

Ova knjiga je rezultat multidisciplinarnog teorijskog istraživanja u oblasti istorije i estetike filmske avangarde, teorije predstavljanja te kulturološke i filmološke analize istorije srpskog eksperimentalnog filma.
Studija na gotovo 600 stranica donosi detaljan akademski pregled nedovoljno poznate istorije avangardnog i eksperimentalnog filma u svetu i kod nas, kao i kulturološko i rodno čitanje filmske umetnosti primenjeno na filmski eksperiment. Višeslojno istraživanje nudi podsticaj vizuelnim umetnicima u domenu kratkog filma i videa, kao i razvoju domaće filmologije. Knjiga

se dotiče i veoma aktuelnih tema prikazivanja tela u savremenoj umetnosti, estetike kvir filma i kritike okultizma na filmu.
Bogato ilustrovano izdanje zaključuje uspela studija slučaja remek-dela srpskog kratkog eksperimentalnog filma Živojina Pavlovića i Kokana Rakonjca, oba iz 1960. godine, „Triptih o materiji i smrti“ i „Zid“, u kojoj autorka definiše pojam kanonskog neoavangardnog filma, snimljenog nakon Drugog svetskog rata na tlu Srbije i nekadašnje Jugoslavije, kao autentične srpske varijante podvrste.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Estetika
Ostali naslovi iz oblasti: Film

Izdavač: Filmski centar Srbije; 2020; Broširani povez; latinica; 24 cm; 572 str.; 978-86-7227-113-3;