Ponašanje potrošača

Branko Maričić (autor)

Ponašanje potrošača

4368 din

U korpu

Svet marketinga okrenut je svetu potrošača. Marketing aktivnosti počinju i završavaju se sa potrošačima. Od toga koliko dobro preduzeće poznaje potrošače, zavisi da li je u mogućnosti da postavi adekvatnu marketing strategiju. I obrnuto, uspeh marketing strategije preduzeća meri se stepenom u kojem su potrošači zadovoljni kupljenim proizvodima i uslugama.

Bez informacija o potrebama i motivima potrošača, njihovom ponašanju u različitim situacijama u kupovini i faktorima koji deluju na proces kupovine, ne može se danas zamisliti uspeh preduzeća na tržištu.

Informacije o tome šta potrošači kupuju, gde, kada i kako, a, pre svega, zašto kupuju predstavljaju polaznu i jedino realnu osnovu planiranja marketing aktivnosti preduzeća. Iz ovih razloga, sasvim je razumljivo što preduzeća, u cilju boljeg pozicioniranja i prodaje proizvoda i usluga na tržištu, radi segmentacije tržišta i dr., u središe marketing istraživanja stavljaju potrošače.

Knjiga - udžbenik "Ponašanje potrošača" za manje od dve decenije doživela je osam izdanja. Svako izdanje odlikovale su novine kojima se karakteriše razvoj ove mlade i dinamične naučne discipline u svetu.
Autorov pristup izmenama i dopunama ovog izdanja ni u čemu se ne razlikuje u odnosu na pristup prethodnim. Zadržan je sadržinski koncept zasnovan na devet logički povezanih celina, ali sa mnogo izmena i dopuna u glavama i poglavljima knjige.

Prema ustaljenoj praksi, u knjigu su uključeni potpuno novi primeri (aneks) radi dodatnog pobuđivanja interesa i praktične spoznaje određenih koncepata i metoda. Ažurirani su relevantni podaci domaće i međunarodne statistike. Takođe, inovirani su predmetni indeks, indeks imena i indeks slika i tabela u cilju da čitaocima omoguće lakše pretraživanje i razumevanje teksta knjige.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Potrošači , Reklama
Ostali naslovi iz oblasti: Ekonomija , , Menadžment

Izdavač: Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu; 9. izdanje, 2010; Broširani povez; latinica; 24 cm; 678 str.; 978-86-403-0877-9;