knjizara.com
Čekajući Ikeu
od tačkica do ikeizacije

Ildiko Erdei (autor)

Čekajući Ikeu
1782 din
Stara cena: 1980 din
U korpu

Ildiko Erdie, profesorka na Odeljenju za etnologiju i antropologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, postavila je svoju studiju u kontekst, uslovljen važnim i velikim političkim, ekonomskim i društvenim promenama u Srbiji.
Prvi deo knjige donosi neophodan pregled i teorijski okvir za razumevanje proizvodnje i potrošnje u socijalizmu i posle njegovog sloma dok drugi deo kroz “lokalizovane” studije primera osvetljava čitav niz važnih pitanja vezanih za “tranzicijske” procese u srpskom društvu.
Autorka pos

tavlja pitanja o prirodi i osnovnim karakteristikama društveno-ekonomskih sistema tog doba kao što su: „Da li je socijalizam društvo proizvodnje a kapitalizam društvo potrošnje? Da li se može trošiti ukoliko se ne proizvodi i to mnogo i relativno dobro, kao i da li se može trošiti ukoliko se proizvodi malo i veoma loše? Koliko je trebalo masovnoj potrošnji kapitalizma da sruši socijalizam bonova, redova, siromaštva i da li bi ga uopšte srušila da nije slika punog frižidera elektronskom revolucijom probijala i na kraju probila gvozdenu zavesu?
Knjiga je jedan od retkih studija o socijalizmu i postsocijalizmu, ekonomiji i potrošnji u društvenim naukama što je čini jedinstvenim pionirskim poduhvatom.

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Potrošači , Potrošačko društvo
Ostali naslovi iz oblasti: Sociologija

Izdavač: Evoluta; 2018; Broširani povez; latinica; 24 cm; 210 str.; 978-86-80912-14-1;