knjizara.com
Novo čitanje tradicije: izazovi istorije

Sava Damjanov (autor)

Novo čitanje tradicije: izazovi istorije
rasprodato

Tekstovi u ovoj knjizi nastajali su u širokom vremenskom razdoblju, od osamdesetih do danas i uglavnom su objavljeni u književnim i naučnim časopisima, pročitani na domaćim i međunarodnim simpozijumima. Uverenje autora da "jedan moderan i istinski relevantan pristup fenomenima iz književne prošlosti mora respektovati i savremeno literarno iskustvo, ne samo kada je reč o samom izboru i načinu recepcije književnoistorijske građe, već i kada je reč i o određivanju i njene uloge u konkretnom tradicijskom kontekstu", istaknuto je već u samom uvodnom tekstu.
Tako autor ,

pre svega, razmišlja o "Istoriji srpske književnosti" Jovana Deretića koja je objavljena u "Nolitu" 1983. godine. O ovoj knjizi Sava Damjanov piše pod naslovom "Istorija srpske književnosti: propusti i ograničenja". Iako uvažava njen značaj, imenujući je kao "nezaobilaznu čitanku", zamera Deretićevoj knjizi, da istoriju srpske književnosti "svodi se na njeno prepričavanje, parafraziranje autorovih stanovišta, važnijih odeljaka i tema, uopštene pohvale, površno uočavanje značaja knjige..." i td .

Knjiga je podeljena u tri celine: Moderni tradicijski tokovi: Izazovi "žive prošlosti", "Između greha i smeha: Izazov radosnog erosa", " Iz zaboravljene baštine: Izazov otkrivanja prošlosti".
Autor ove podsticajne knjige, Sava Damjanov je docent na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, a do sada je, pored studija "Koreni moderne srpske fantastike""Koder: istorija jedne recepcije" , antologija "Graždanski erotikon", "Nova (postmoderna) srpska fantastika", objavio i roman "Istraživanje Savršenstva", priče: "Kolači, Obmane, Nonsensi"," Povesti različne: lirske, epske, no najviše neizrecive".


Ostali naslovi iz oblasti: Istorija i teorija književnosti

Izdavač: Dnevnik - Novine i časopisi; 2002; Broširani povez; ćirilica; 21 cm; 287 str.;