knjizara.com
Na pragu Hladnog rata : Jugoslavija i građanski rat u Grčkoj (1945-1949)

Milan Ristović (autor)

Na pragu Hladnog rata : Jugoslavija i građanski rat u Grčkoj (1945-1949)
rasprodato

„Po važnosti problematike koju obrađuje, ova faktografski bogata istoriografska sinteza, zasnovana na erudiciji, istraživačkom iskustvu i odličnom poznavanju izvora i literature, predstavlja značajan doprinos srpskoj istoriografiji.... Ona će pomoći i boljem razumavanju procesa koji su usledili na Balkanu posle Drugog svetskog rata i mestu jugoslovenske države u njima."
dr Radmila Radić (iz recenzije)

„Ističući posebnost ’jugoslovenskog faktora’ u građanskom ratu u Grčkoj autor je pokazao u kojoj meri je on bio poseban u odnosu na druge zemlje "narodnih demokratija" na Balkanu, ali i na velike sile involvirane u sukob. Način na koji je shva

tana "internacionalistička solidarnost", kako je pokazalo ovo istraživanje, odredio je stepen jugoslovenske umešanosti u unutrašnje stvari južnog suseda. Pomoć grčkim partizanima bila je deo opšte političke i ideološke konfrontacije Jugoslavije sa Zapadom, a sukob sa Kominformom onaj trenutak u kojem je došlo do distanciranja, a zatim i konačnog raskida sa grčkim komunistima“.
Prof. dr Ljubodrag Dimić (iz recenzije)

„Iskustvo rada na ovim temama dugo je preko 20 godina i vodilo je autora da ponudi i domaćoj i stranoj istoriografiji odlično rekonstruisanu jugoslovensku ulogu, tačnije jugoslovensko mešanje u grčki građanski rat. Ovaj rad predstavlja značajnu dopunu znanjima o hladnom ratu, istoriji Balkana, ulozi velikih sila i samim grčko-srpskim (jugoslovenskim odnosima)."
dr Mile Bjelajac (iz recenzije)

Ostali naslovi koji sadrže ključne reči: Hladni rat
Ostali naslovi iz oblasti: Istorija

Izdavač: Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu; 2016; Broširani povez; ćirilica; 24 cm; 491 str.; 978-86-6427-037-3;